ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγωνία για χιλιάδες συνταξιούχους: Καθυστερεί η έκδοση των συντάξεων

Αγωνία για χιλιάδες συνταξιούχους: Καθυστερεί η έκδοση των συντάξεων
EUROKINISSI

Νέες καθυστερήσεις αναμένονται στην έκδοση των συντάξεων ασφαλισμένων του Δημοσίου και των Δήμων, ενώ ήδη οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων προσεγγίζουν τα τρία έτη.

Μέχρι την Παρασκευή 31 Μαΐου, η έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου γινόταν κυρίως από υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών που είχαν μεταταχτεί προσωρινά στον ΕΦΚΑ, αν και στεγάζονταν στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.

Οι μετατάξεις αυτών των υπάλληλων που προσεγγίζουν τους 60 στον αριθμό εξέπνευσαν την Παρασκευή και πλέον από τη Δευτέρα επιστρέφουν στις νέες οργανικές τους θέσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έτσι, την έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου θα την αναλάβει αποκλειστικά η Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα του ΕΦΚΑ, η οποία υπάγεται στην Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Ενιαίου Φορέα.

Το πρόβλημα είναι πως στη σχετική διεύθυνση εργάζονται μόλις πέντε στελέχη του ΕΦΚΑ και κάποιοι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, στους οποίους πέφτει πλέον το βάρος της έκδοσης χιλιάδων συντάξεων του Δημοσίου.

Τα πειράματα με τις μετατάξεις είχαν επιβραδύνει τους ρυθμούς έκδοσης συντάξεων του Δημοσίου, αλλά το πρόβλημα από σήμερα Δευτέρα θα καταστεί εξαιρετικά σοβαρό. Το... δυστύχημα είναι πως λόγω κακού προγραμματισμού το προσωπικό του ΕΦΚΑ που έλαβε την σχετική εκπαίδευση από τα στελέχη του ΓΛΚ δεν επαρκεί για να διεκπεραιώσει το μεγάλο όγκο των υποθέσεων.

Πρέπει να σημειωθεί πως η καθυστερημένη έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου από τον ΕΦΚΑ επηρεάζει κυρίως 3.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Αν και οι εν λόγω συντάξεις δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ μηνιαίως, οι δικαιούχοι τους ζουν με την αγωνία της έκδοσης τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για το μοναδικό τους εισόδημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ