ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόλις στο 1,3% η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2019

Μόλις στο 1,3% η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2019
EUROKINISSI

Άνοδο μόλις 1,3% σημείωσε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η επίδοση αυτή είναι ισχνή σε σχέση με το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2018, όταν και η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6%.

Από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει ότι η ανάπτυξη αυτή της ελληνικής οικονομίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση απογοήτευσε. Εκρηκτική ήταν η άνοδος των εισαγωγών που αντιστάθμισε τα οφέλη από την αύξηση των εξαγωγών.

Ειδικότερα, κατά τη σύγκριση πρώτου τριμήνου 2019 με πρώτο τρίμηνο 2018:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 0,8% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 4,1%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 7,9%.
  • Αύξηση 4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
  • Αύξηση 9,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2018, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Ειδικότερα:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,1 % σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
  • Μείωση κατά 2,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,5% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,2%.
  • Αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική οικονομία συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις της ως αποτέλεσμα της συνειδητής κυβερνητικής επιλογής να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να επιτύχει υπερπλεονάσματα.

Επί μία ολόκληρη τετραετία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε σε κάθε στόχο που η ίδια έθεσε για την ανάπτυξη.

Η χώρα, όμως, έχει ανάγκη από ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη, πολλές επενδύσεις, καλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό μπορεί να γίνει με την υλοποίηση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τη μείωση φόρων και εισφορών, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους, την υλοποίηση πολιτικών για τους συμπατριώτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ