ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μετεξεταστέα» η κυβέρνηση στην τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση

«Μετεξεταστέα» η κυβέρνηση στην τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
(EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ)

Το συμπέρασμα πως η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί πιστά τις δεσμεύσεις  που ανέλαβε στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018, δηλαδή ότι θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εξάγεται από την τρίτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την υλοποίηση ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που περιγράφονταν αναλυτικά στη δήλωση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018 στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής και της δημοσιονομικής-διαρθρωτικής πολιτικής, της κοινωνικής μέριμνας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης.

Η τρίτη έκθεση των θεσμών στη βάση της ενισχυμένης εποπτείας αναφέρει με σαφή τρόπο πως η ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε τα συμπεφωνημένα και πως ειδικά με τις παροχές του Μαΐου έθεσε σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην 13η σύνταξη και στη μείωση του ΦΠΑ, οι θεσμοί δεν κρύβουν τη διαφωνία τους καθώς θεωρούν πως οι εν λόγω παρεμβάσεις δεν ενισχύουν την ανάπτυξη. Κατά τους θεσμούς οι παροχές θα αυξήσουν τη δημόσια δαπάνη για συντάξεις και θα εξανεμίσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος είχε προβλεφθεί για ωφέλιμες προς την ανάπτυξη μειώσεις σε φόρους επί της εργασίας και εταιρικούς φόρους.

Οι θεσμοί στην έκθεση τους επαναλαμβάνουν και τις πάγιες προειδοποιήσεις τους για το τραπεζικό σύστημα.

Θεωρούν πως η κατάσταση συνεχίζει να ενέχει προκλήσεις, καθώς οι βελτιώσεις έρχονται εξαιρετικά αργά και παραμένουν σημαντικά τρωτά σημεία. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρεί αργά, το πρόγραμμα προστασίας κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών δεν έχει αναπτυχθεί και η επεξεργασία των αιτήσεων αφερεγγυότητας είναι αργή.

Αυτό που πλέον πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να διασφαλίσει την επόμενη δόση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, (SMPs και ANFAs) και να λάβει το πράσινο φως για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.