ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Έκανε λάθη το ΔΝΤ, υπερβολική η εμμονή του με τις πολιτικές λιτότητας

Στουρνάρας: Έκανε λάθη το ΔΝΤ, υπερβολική η εμμονή του με τις πολιτικές λιτότητας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την άποψη πως η ελληνική κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα αλλά τον δημόσιο εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ΚΡΗΤΗ TV.

«Στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στον δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην οικονομία, την πολιτική, τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως ο ίδιος είναι πολύ πιο αισιόδοξος για την κατάσταση σήμερα, τονίζοντας πως «οι κεντρικές τράπεζες και οι δημοσιονομικές Αρχές πολλών χωρών του κόσμου έδρασαν σωστά κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης».

«Έτσι μπορούμε σήμερα να ατενίσουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τότε, δηλαδή το 2008, το 2009 και το 2010. Η αρχιτεκτονική ωστόσο της Ευρώπης παραμένει ακόμα ατελής. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στην πλήρη τραπεζική ένωση με μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, με ένα δημοσιονομικό εργαλείο στο κέντρο της Ευρωζώνης. Και αυτά είναι βήματα που πρέπει να γίνουν» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την κρίση είναι ότι η προσαρμογή πρέπει να είναι συμμετρική. Δηλαδή όχι μόνο οι χώρες που έχουν ελλείμματα, αλλά και οι χώρες που έχουν πλεονάσματα πρέπει να προσαρμόζονται».

Μιλώντας για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Στουρνάρας είπε πως δεν μηδενίζονται από τη μια μέρα στην άλλη.

«Εγώ θα έλεγα να γίνουν παράλληλα δύο πράγματα: μείωση των “κόκκινων” δανείων στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά να συναινέσουν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σε μια προώθηση της εγγύησης καταθέσεων. Τέτοιου είδους πολιτικές θέλουμε. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από λογικές δημοσιονομικές πολιτικές και εννοώ να μην είναι λογικές τέτοιες που να οδηγούν σε απόκλιση του δημόσιου χρέους και σε αύξησή του, αλλά σε μείωσή του. Σε μια χώρα που έχει 180% δημόσιο χρέος δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές που θα το ανεβάσουν, αλλά θα το μειώσουν. Από εκεί και πέρα, εκτός από το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες-μέλη, πρέπει και στο κέντρο της Ευρωζώνης να προωθηθούν τέτοιες πολιτικές».

Την ίδια ώρα, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο για «κούρεμα» καταθέσεων, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει» αυτό το πράγμα και υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε στο βάθος της κρίσης και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει τώρα.

Αναφερόμενος εκ νέου στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως έχει προωθηθεί μια συστημική λύση «διότι ναι μεν οι τράπεζες με τις άλλες προσπάθειες που κάνουν θα τα μειώσουν» αλλά εάν στόχος είναι να απαλλαχθεί το σύστημα από αυτά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τότε απαιτείται συστημική λύση.

«Δηλαδή μια “bad bank”, μια “κακή τράπεζα”, όπως θα λέγαμε, ένα μέσο, δηλαδή, στο οποίο μεταφερθούν τα “κόκκινα” δάνεια, χωρίς αυτό να δημιουργεί ηθικούς κινδύνους» τόνισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο πώς κρίνει το ΔΝΤ και τι λέει για πρώτη φορά ως αποτίμηση της δεκαετούς κρίσης και τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «ουδείς είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθη. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθη. Η συμβολή του βεβαίως και ήταν καθοριστική, και με την τεχνογνωσία του και με τη συμβολή του, διότι οι ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν το ΔΝΤ τότε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Τώρα αν έκανε κάτι λάθος είναι σε ό,τι αφορά την υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, θεωρώ εγώ».

Πρόσθεσε δε πως «όπως υπήρχε λαϊκισμός στην Ελλάδα, έτσι υπήρχε και στη Γερμανία. Θυμίζω τα δημοσιεύματα που έγιναν και από τις δύο πλευρές. Αισθάνθηκα μάλιστα πως ορισμένες ακραίες φωνές στο κέντρο της Ευρώπης ίσως να ήθελαν την τιμωρία της Ελλάδας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ