ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώνει ληξιπρόθεσμα χρέη 185 εκατ. ευρώ μηνιαίως έως τον Αύγουστο

Το Δημόσιο  πρέπει να αποπληρώνει ληξιπρόθεσμα χρέη 185 εκατ. ευρώ μηνιαίως έως τον Αύγουστο
AP Images

Καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου βλέπουν οι θεσμοί, σύμφωνα με την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η διαδικασία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σημείωσε περιορισμένη πρόοδο από τα τέλη Αυγούστου του 2018, καθώς το απόθεμα των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου στο τέλος Μαρτίου 2019 ανερχόταν σε 1,4 δισ. ευρώ, μόλις 300 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον Αύγουστο 2018 και στα ίδια επίπεδα με το τέλος Δεκεμβρίου 2018.

«Αυτό δείχνει ότι παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης των διαρθρωτικών αδυναμιών στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, εξ νέα ληξιπρόθεσμα χρέη εξακολουθούν να δημιουργούνται»», τονίζεται, ενώ ξεκαθαρίζεται πως για την πληρωμή των «φεσιών» του Δημοσίου χρησιμοποιούνται πόροι του προγράμματος και του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται δε πως από τα 7 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν για την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου κατά τη διάρκεια του προγράμματος του ESM 100 εκατ. ευρώ παρέμειναν αχρησιμοποίητα έως τα τέλη Απριλίου 2019.

«Οι αρχές δεσμεύτηκαν να παράσχουν ένα πλήρες σχέδιο εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με συμπληρωματικές δράσεις που θα στοχεύει στις διαρθρωτικές πηγές δημιουργίας των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου», αναφέρει η έκθεση.

Σε αυτό το σημείο αποκαλύπτεται πως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 185 εκατ. ευρώ μηνιαίως μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2019, ώστε με τη συμπλήρωση ενός έτους από την λήξη του τρίτου Μνημονίου το απόθεμα των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου να έχει μειωθεί στα 469 εκατ. ευρώ (τέλος Αυγούστου 2019).

«Οι αρχές θα χρειαστεί να συνεχίσουν την εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου και να αποφύγουν τη δημιουργία νέων καθυστερούμενων οφειλών», τονίζεται στην έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ