Φόρος εισοδήματος: Εξόφληση από τρεις έως και 12 δόσεις - Δείτε πώς
Πηγή: Pixabay

Μπορεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να παρατάθηκε έως τις 29 Ιουλίου, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του φόρου εισοδήματος δεν ανατρέπεται.

Οι φορολογούμενοι που φέτος θα έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, οφείλουν να εξοφλήσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως και τις 31 Ιουλίου.

Η δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι μπορούν όμως να εξοφλήσουν σε περισσότερες από τρεις δόσεις, επιλέγοντας πληρωμή του φόρου:

  • Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων, οι οποίες μπορεί να φθάσουν ακόμη και τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι μπορούν να επιμηκύνουν την περίοδο αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.
  • Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr).

Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία, δίνεται η ευκαιρία να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Πληρωμή μέσω TAXISnet

Οι φορολογούμενοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να πληρώσουν την οφειλή του ΕΝΦΙΑ με κάρτα, απευθείας μέσω του TAXISnet, αλλά χωρίς τη δυνατότητα των άτοκων δόσεων,

Η πληρωμή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας www.aade.gr εφόσον ο εκάστοτε φορολογούμενος αρχικά συνδεθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής που εμφανίζονται στην οθόνη της προσωποποιημένης πληροφόρησης για κάθε Ανοιχτή Οφειλή, οι φορολογούμενοι μπορούν να δουν τα στοιχεία δόσεων πατώντας το πλήκτρο επιλογής στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα».

Τις οφειλές σας μπορείτε να τις εξοφλήσετε εκτός ρύθμισης ή να πληρώσετε μέρος τους, με κάρτες πληρωμών. Για να πληρώσετε μέρος της οφειλής, εισάγετε το ποσό που επιθυμείτε να πληρώσετε στο σχετικό πεδίο της στήλης «Ποσό για πληρωμή με κάρτα», αφού πρώτα επιλέξετε την οφειλή, πατώντας το πλήκτρο επιλογής στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα».

Για να εξοφλήσετε την οφειλή επιλέγετε το πλήκτρο (push button) «Eξόφληση». Το συνολικό ποσό πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα.

Επίσης μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία οφειλές.

Διαβάστε επίσης