ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1,3 δισ. ευρώ οι οικονομικές απώλειες από τα προϊόντα «μαϊμού»

Στα 1,3 δισ. ευρώ οι οικονομικές απώλειες από τα προϊόντα «μαϊμού»
EUROKINISSI

Τα 60 δισ. ευρώ ετησίως αγγίζουν οι ετήσιες οικονομικές απώλειες λόγω παραποίησης, απομίμησης και πειρατείας σε 11 βασικούς τομείς της οικονομίας στην ΕΕ και στα 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, βάσει μιας νέας εκτίμησης του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Βάσει της επικαιροποιημένης ανάλυσης, οι συνολικές απώλειες ανέρχονται σε 7,4 % του συνόλου των πωλήσεων στους ακόλουθους τομείς: καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, ενδύματα, υποδήματα και συμπληρώματα (αξεσουάρ), αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα και έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Στην Ελλάδα, οι ετήσιες απώλειες λόγω παραποίησης/απομίμησης και πειρατείας εκτιμώνται σε 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 12,3 % των πωλήσεων και στους 11 τομείς. Η συνολική αξία των απωλειών σε πωλήσεις στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 123 ευρώ ανά Έλληνα πολίτη ετησίως, σύμφωνα με την ανάλυση.

Δεδομένου ότι οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα είχαν παραγάγει εάν δεν υπήρχε παραποίηση/απομίμηση, και ως εκ τούτου απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους, σύμφωνα με την ανάλυση εκτιμάται ότι σε αυτούς τους τομείς παρατηρείται άμεση απώλεια έως και 468.000 θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ