ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τροπολογία προβλέπει την αναδρομική διαγραφή προστίμων σε επιχειρήσεις πετρελαιοειδών

Τροπολογία προβλέπει την αναδρομική διαγραφή προστίμων σε επιχειρήσεις πετρελαιοειδών
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την αναδρομική διαγραφή προστίμων που είχαν επιβληθεί πριν από τις 9 Μαρτίου 2019 σε επιχειρήσεις του κλάδου πετρελαιοειδών, προβλέπει τροπολογία που  κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για τη Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η προτεινόμενη ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της νομοθεσίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών αναφορικά με τη συναποθήκευση πετρελαιοειδών.

Η ρύθμιση αίρει την επιβάρυνση των επιχειρήσεων του κλάδου για πρακτικές συναποθήκευσης, οι οποίες ενώ επιτρέπονταν από τη νομοθεσία του υπουργείου Οικονομικών, απαγορεύονταν από τη νομοθεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πλέον μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4602/2019 δεν θεωρούνται παραβάσεις.

«Ως εκ τούτου, αποτρέπεται ο κίνδυνος υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης κυρίως των εταιρειών μεσαίου και μικρού μεγέθους, καθώς και ο κίνδυνος πιθανής διαταραχής της ασφάλειας εφοδιασμού της αγοράς, με πιθανή μεταβολή στη δομή αυτής (συγκεντροποίηση) και επιβάρυνση του καταναλωτή», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Στην ουσία όσα πρόστιμα είχαν επιβληθεί στη βάση του ν.3054/2002, για συναποθήκευση πετρελαιοειδών προϊόντων από περισσότερους κατόχους αδειών εμπορίας σε φορολογικές αποθήκες του άρθρου 63 του ν.2960/2001, έως τις 9 Μαρτίου 2019 με τη συγκεκριμένη τροπολογία διαγράφονται.

Η εισηγητική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρει τα εξής: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τη μη επιβολή των προστίμων του ν.3054/2002 για συναποθήκευση σε φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών προϊόντων, το ύψος της οποίας εξαρτάται από πραγματικά περιστατικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ