ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν για αφορολόγητο: Η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις

Κομισιόν για αφορολόγητο: Η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις
(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Αποστάσεις από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για την μη μείωση του αφορολόγητου από την 1 Ιανουαρίου 2020 λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι η σχετική πρωτοβουλία έχει την έγκριση της Κομισιόν, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται πως ισχύει.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε τα εξής για το αφορολόγητο απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων από τις Βρυξέλλες:

«Είμαστε ενημερωμένοι για το σχετικό νομοσχέδιο που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο.

Η συνολική φορολογική δέσμη που συμφωνήθηκε το 2017, η οποία περιελάμβανε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020, αποσκοπούσε στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη δημιουργία φορολογικού χώρου για μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση να υποστηρίξει τους στόχους και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για να στηρίξει μια θετική οικονομική προοπτική και να βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της».

Η απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν δείχνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει ένα δύσκολο Eurogroup στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ