ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση του Eurogroup για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος

Ενημέρωση του Eurogroup για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν συναντάται σήμερα στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είναι το τελευταίο «χαλαρό» ραντεβού με ομολόγους του χωρών του ευρωπαϊκού Νότου πριν ξεκινήσει τις πιο δύσκολες σε κλίμα και περιεχόμενο συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Βόρειων κρατών.

Αύριο Δευτέρα στο Ελσίνκι ο κ. Τσακαλώτος θα δει τον υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, την Τρίτη σειρά έχει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Την Πέμπτη ο κ. Τσακαλώτος θα μετάσχει στο Eurogroup στις Βρυξέλλες και θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του Ecofin προκειμένου να υποδεχθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα.

Πάντως, στελέχη των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM αναμένεται να ενημερώσουν σε προκαταρκτικό επίπεδο το Eurogroup για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να αναμένεται να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Οι θεσμοί για το ασφαλιστικό

Κατά πληροφορίες οι θεσμοί θεωρούν πως το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου δεν έχει τη δημοσιονομική απόδοση που προβλέπει το πρόγραμμα, καθώς καλύπτει συνολικά μόνον τα 1,3 δισ. ευρώ, από τα 1,8 δισ. ευρώ της εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό. Ακόμη, θεωρούν πως δεν είναι ένα νομοσχέδιο μακράς πνοής, αλλά παρέχει λύσεις για πέντε το πολύ χρόνια.

Ενστάσεις διατυπώνουν και για την επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων σε σύγκριση με τους υφιστάμενους συνταξιούχους, τη διατήρηση του εφάπαξ βοηθήματος και τις συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων, αλλά και για την ευνοϊκή μεταχείριση εκείνων που λαμβάνουν διπλή ή τριπλή σύνταξη.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση οι θεσμοί φαίνονται διατεθειμένοι να συμβιβαστούν σε μικρή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές με την προϋπόθεση ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών δεν θα μεταβληθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ