ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς περιέγραψε τους τρόπους ελάφρυνσης του χρέους

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς περιέγραψε τους τρόπους ελάφρυνσης του χρέους
Ο Ράσμους Ρέφερ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας στους θεσμούς ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείωση επιτοκίων, μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και αξιοποίηση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) περιλαμβάνει το σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όπως το περιέγραψε ο Ράσμους Ρέφερ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας στους θεσμούς.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που από Ευρωπαίο αξιωματούχο γίνεται αναφορά στην ανάγκη μείωσης των επιτοκίων με τα οποία έχει δανείσει την Ελλάδα η ευρωζώνη.

Σχολιάζοντας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Ρέφερ ξεκαθαρίζει ότι κατέστη αναγκαία επειδή «εκτροχιάστηκε» η ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ως τις βασικές προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναφέρει πως σε πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων προσθέτοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να πωληθούν κάποια από αυτά.

Ο Γερμανός αξιωματούχος εστιάσει στην ανάγκη η Ελλάδα να φτιάξει ένα δίκαιο και αναλογικό ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς ωστόσο να υπεισέρχεται σε σχετικές λεπτομέρειες.

Τέλος, προειδοποιεί πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να μην υλοποιήσει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ