ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στρεβλώσεις από την επιβολή εργοδοτικής εισφοράς στα «μπλοκάκια»

Στρεβλώσεις από την επιβολή εργοδοτικής εισφοράς στα «μπλοκάκια»

Μισθωτούς δύο «ταχυτήτων» στην καλύτερη περίπτωση ή ανέργους και εργαζόμενους που θα πληρώνονται με λιγότερα και με μαύρα» χρήματα θα φέρει η επιβολή εισφοράς στους εργοδότες για τις περιπτώσεις εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση ελεύθερου επαγγελματία και πληρώνονται με «μπλοκάκι».

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ανακοινώσει την επιβολή εισφοράς και στους εργοδότες για τις περιπτώσεις απασχόλησης με μπλοκάκι, όπου υποκρύπτεται εξαρτημένη σχέση εργασίας. Ο κ. Κατρούγκαλος έχει διευκρινίσει ότι θα ισχύσει η εισφορά 20% – ως ενιαίος όρος για όλους – αλλά θα επιμερισθεί το 6,5% στον εργαζόμενο και το υπόλοιπο 13,5% στον εργοδότη του.

Μια τέτοια εξέλιξη αλλάζει τα πλάνα και αυξάνει το κόστος επιχειρήσεων που απασχολούν σε μόνιμη βάση προσωπικό με «μπλοκάκι». Έτσι, είτε θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε απολύσεις μη δυνάμενες να καλύψουν το πρόσθετο 13,5% που αντιστοιχεί στις εργοδοτικές εισφορές ή θα προχωρήσουν σε περικοπές αμοιβών.

Υπάρχει ακόμη μία εμπλοκή που γεννά η επιβολή εισφοράς στους εργοδότες για τις περιπτώσεις εργαζομένων που απασχολούνται με «μπλοκάκι». Η κυβέρνηση στις περιπτώσεις αυτές καταργεί στην πράξη την όποια υφιστάμενη συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς δίνει το δικαίωμα εξαρτημένης απασχόλησης με διαφορετική αμοιβή, σε δύο κατηγορίες απασχολούμενων μία κατηγορία με βάση τη σύμβαση και μία με σχέση ελεύθερου επαγγελματία.

Εγκυμονεί λοιπόν ο κίνδυνος οι περισσότεροι εργοδότες να προτιμήσουν την δεύτερη εκδοχή, όπου θα επιβαρύνονται με μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με αυτές που καταβάλουν σήμερα για εργαζόμενους με κανονική μισθωτή σχέση.

Οι θεσμοί έχουν εντοπίσει ήδη αυτές τις επιπλοκές και για τον λόγο αυτό έχουν εκφράσει και κάποιες πρώτες επιφυλάξεις στα σχετικά ζητήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ