ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Έρχονται ηλεκτρονικά τιμολόγια και βιβλία πριν το τέλος του 2019

Εφορία: Έρχονται ηλεκτρονικά τιμολόγια και βιβλία πριν το τέλος του 2019
EUROKINISSI

Στην επίσπευση εφαρμογής των ηλεκτρονικών τιμολογίων που θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το μέτρο θα τρέξει παράλληλα με τα ηλεκτρονικά βιβλία που καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την ΑΑΔΕ με στόχο να μπει ένα φρένο στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια που έχουν κατακλύσει την αγορά.

Το έργο των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει ένα βαθμό ωριμότητας ως προς τον σχεδιασμό του και εφόσον εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αποθηκευτική και υπολογιστική ισχύς που απαιτείται, θα μπορέσει να λειτουργήσει πριν το τέλος του 2019.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, κάθε τιμολόγιο που θα εκδίδει ή θα λαμβάνει η επιχείρηση θα καταχωρίζεται αυτομάτως στην ηλεκτρονική μερίδα που θα τηρεί στο Taxisnet, η οποία θα αντικαταστήσει τα χάρτινα βιβλία που τηρεί στις εγκαταστάσεις της.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία θα καταχωρίζονται αυτόματα και οι αποδείξεις λιανικής πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι όσα στοιχεία εκδίδονται σήμερα χειρόγραφα ή από ταμειακές μηχανές θα καταχωρίζονται online στο «ηλεκτρονικό βιβλίο» που θα τηρεί κάθε επιτηδευματίας στο Taxisnet.

Με τον τρόπο αυτό θα καταργηθεί το χαρτοβασίλειο και η εφορία θα περάσει εξ ολοκλήρου στην ηλεκτρονική εποχή.

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων αλλά και η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα συμβάλουν στην καλύτερη στόχευση των φορολογικών ελέγχων με σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό των φαινομένων έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ