ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διακριτικοί τόνοι αναμένονται για την Ελλάδα στο Eurogroup

Διακριτικοί τόνοι αναμένονται για την Ελλάδα στο Eurogroup
(AP Photo/Francisco Seco)

«Δώρο», τη διακριτικότητα να μην κάνουν εκτεταμένες αναφορές στις επιπτώσεις των προεκλογικών παροχών στη δημοσιονομική πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα κάνουν σήμερα στον απερχόμενο Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι συνάδελφοι του στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.

Από τις προβολές των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων προκύπτει ότι, μετά την έγκριση των δημοσιονομικών μέτρων τον Μάιο του 2019, υπάρχουν κίνδυνοι για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ το 2019 και μετά, καθώς και για τη συμμόρφωση με τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο το 2020.

Αν και η ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που εγκρίθηκαν στις 15 Μαΐου 2019 από την ελληνική Βουλή προκαλεί ανησυχία σε Ευρωομάδα και θεσμούς, δεδομένου του στόχου να καταστούν τα δημόσια οικονομικά πιο ευνοϊκά για την ανάπτυξη και να κατευθυνθεί υψηλότερο ποσοστό των κοινωνικών δαπανών προς τις ομάδες πληθυσμού με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης φτώχειας, ωστόσο οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν τη νέα κυβέρνηση για να ξεκινήσουν τις σχετικές συζητήσεις.

Λόγω των πολλαπλών εκλογών ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες και δεν διασφαλίσθηκε η συνέπεια ορισμένων μέτρων με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Στη βάση αυτή θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα οι περισσότερες από τις 15 ειδικές δεσμεύσεις για τα μέσα του 2019. Δεν είναι τυχαίο πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε προ ημερών πως είναι σημαντικό να λάβουν οι ελληνικές αρχές μέτρα που θα καταστήσουν δυνατή την ομαλή διεξαγωγή των εν εξελίξει διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης (π.χ. Ελληνικό, ΕΛΠΕ, Εγνατία, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών), κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα προαναφερόμενα θέματα που είναι δυσάρεστα για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν θα θιγούν από τους ομολόγους του σήμερα. Μάλιστα, του Eurogroup θα προηγηθούν διάφορες πανηγυρικές εκδηλώσεις στην έδρα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με αφορμή τη δημοσίευση απολογιστικών εκδόσεων για το ρόλο του ESM στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ