ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παγωμένες» οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας

«Παγωμένες» οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω των εκλογών και άλλων προσκομμάτων.

Η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δρομολογήθηκε εκ νέου, αφού, μετά την παρέλευση της πρώτης προθεσμίας, το αποτέλεσμα ήταν να μην γίνει δεκτή καμία προσφορά. Συμφωνήθηκε νέο χρονοδιάγραμμα, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο δίμηνο και θα περιλαμβάνει γνωμοδότηση σχετικά με τον δίκαιο χαρακτήρα των προσφορών.

Η ΔΕΗ, κατόπιν διαβούλευσης με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, εξέδωσε μονομερή απόφαση για παράταση της προθεσμίας της διαδικασίας έως τις 15 Ιουλίου και, ως εκ τούτου, το κλείσιμο δεν θα πραγματοποιηθεί εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας.

Παρότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ορισμένα αρχικά βήματα προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης του Μοντέλου Στόχου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ειδική δέσμευση για τα μέσα του 2019), φαίνεται σαφές στην παρούσα συγκυρία ότι η έναρξη λειτουργίας της ενδοημερήσιας αγοράς, της αγοράς επόμενης μέρας και της αγοράς εξισορρόπησης, που έχει ήδη καθυστερήσει από το αρχικό πρόγραμμα για τον Απρίλιο του 2019, δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το 2020. Οι καθυστερήσεις αυτές θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στη σύζευξη της Ελλάδας με τις γειτονικές αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.

Εν τω μεταξύ, οι δημοπρασίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ συνεχίστηκαν με τις ποσότητες που έχουν κατανεμηθεί, και οι καθυστερήσεις στην εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων είχαν ως αποτέλεσμα να μην ενεργοποιηθεί ο προβλεπόμενος διορθωτικός μηχανισμός.

Εν τω μεταξύ, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά φυσικού αερίου έχουν προχωρήσει γενικά, με την ολοκλήρωση της πώλησης του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς, του ΔΕΣΦΑ, και τον διαχωρισμό της εταιρείας παροχής αερίου ΔΕΠΑ σε τμήμα εμπορίας και τμήμα υποδομών, με σκοπό την προετοιμασία των συμφωνημένων συναλλαγών ιδιωτικοποίησης σύμφωνα με τις απαιτήσεις διαχωρισμού.

Ωστόσο, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση μεριδίου 50% συν μία μετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι στο αέρα, καθώς η επιχείρηση είναι πρακτικά ακέφαλη, μετά την εκδίωξη του CEO από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ