ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπερνούν τις 200.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

Ξεπερνούν τις 200.000 οι εκκρεμείς συντάξεις
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προβληματική είναι η κατάσταση όσον αφορά στην έκδοση συντάξεων, με την αναμονή να φθάνει και τα τρία χρόνια και τις εκκρεμείς συντάξεις να ξεπερνούν τις 200.000.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 101.000 κύριες συντάξεις, 85.000 επικουρικές και 20.000 εφάπαξ.

Ειδικά για τους δημόσιους υπαλλήλους η κατάσταση είναι κυριολεκτικά τραγική, με χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αρκεί να αναφερθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30ή Μαρτίου έχουν πρωτοκολληθεί 35.000 έγγραφα για συντάξεις και περιμένουν να διεκπεραιωθούν από δέκα υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων δεν οφείλεται απλώς μόνο σε δυσλειτουργία των φορέων που είναι αρμόδιοι για την απονομή των συντάξεων, αλλά και σε σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όσους αναμένουν την απονομή σύνταξης προκειμένου να δημιουργεί υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, το οποίο εμφανίζει και προς τους δανειστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ