ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα επίπεδα του Μαρτίου 2010 επέστρεψε το spread του δεκαετούς ομολόγου

Στα επίπεδα του Μαρτίου 2010 επέστρεψε το spread του δεκαετούς ομολόγου
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στα επίπεδα του Μαρτίου 2010 έχει επιστρέψει το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομόλογου, που διαμορφώνεται σήμερα στις 298 μονάδες. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο 2,701%, επίπεδα που αποτελούν ιστορική χαμηλή απόδοση.

Η δε απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί στο 1,546%, όταν το ιταλικό πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,552%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που το spread ήταν στις 298 μονάδες βάσης ήταν στις 17 Μαρτίου 2010, λίγο πριν η χώρα μας βγάλει την τελευταία προμνημονιακή έκδοση επταετών ομολόγων στις 29 Μαρτίου 2010.

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Τότε η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος ήταν στο «BBB+», ενώ σήμερα είναι στο «Β+».

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το μέγεθος του ελληνικού χρέους, το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του είναι στο 1,6% και είναι σημαντικά μικρότερο από το μέσο κόστος αναχρηματοδότησης της πλειονότητας των χωρών που βαθμολογούνται στην κλίμακα «Β».

Επίσης, ακόμα και με τις νέες εκδόσεις ομολόγων το ποσοστό του χρέους που κατέχεται από ιδιώτες επενδυτές θα παραμείνει κάτω του 20% τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021.

Αυτή η πτυχή αυξάνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και καθιστά τα ελληνικά ομόλογα ακόμη πιο εμπορεύσιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ