ΔΝΤ: Μετά την έγκριση των Ευρωπαίων η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα
Πηγή: IMF Staff Photo

Στην αποσαφήνιση πως η πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα προϋποθέτει την έγκριση των ευρωπαίων εταίρων της χώρας, προχώρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Ο Ράις κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά που έκανε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για την πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ.

«Θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση των ευρωπαίων εταιρών πριν αυτό προχωρήσει περαιτέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ερωτηθείς για το χρόνο έλευσης του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, όσον αφορά στη διαβούλευση με τις ελληνικές Αρχές για την κατάρτιση της έκθεσης του άρθρου 4 του Ταμείου, δεδομένου ότι οι πρόωρες εκλογές θα λάβουν χώρα στις 7 Ιουλίου, ο Ράις ανέφερε πως δεν μπορεί να απαντήσει για συγκριμένες ημερομηνίες.

«Θέλουμε να περιμένουμε να διεξαχθούν οι εκλογές προκειμένου να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα για τη διαβούλευση του άρθρου 4», ανέφερε σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεση του άρθρου 4 για τη ζώνη του ευρώ. Η έκθεση, την οποία την παρουσίασε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ από το Λουξεμβούργο, εμπεριέχει πλήθος προειδοποιητικών αναφορών.

Ενδεικτικά, αναφέρει πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί, πως ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απογοητεύει και πως έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των ανισορροπιών.

Το ΔΝΤ βλέπει τρεις σοβαρούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις παρατεταμένες παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, για τον κίνδυνο εντός άτακτου Brexit, αλλά και για ενδεχόμενη αποτυχία των χωρών με υψηλό χρέος να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά τους αποθέματα και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Οι χώρες με υψηλό χρέος δεν έχουν επαρκώς ανακάμψει και σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν χαλαρώσει τη δημοσιονομική τους πολιτική», αναφέρει η έκθεση, με την αναφορά να παραπέμπει στην Ελλάδα.

Κατά το ΔΝΤ η συνεχιζόμενη υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό απαιτεί παρατεταμένη νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ , αν και αυτό δεν είναι χωρίς κινδύνους.

«Η περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να καταστεί η ευρωζώνη πιο ανθεκτική…. Η ζώνη του ευρώ χρειάζεται μια πραγματικά ενιαία τραπεζική αγορά χωρίς σύνορα, αλλά η μετάβαση σε αυτό θα απαιτήσει πιο φιλόδοξα βήματα», αναφέρεται στην έκθεση.

Διαβάστε επίσης