ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Τσακαλώτος: Θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης
O Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων που έκανε σήμερα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν από το Παρίσι.

Όπως προέκυψε από την συνέντευξη Τύπου των κ.κ. Τσακαλώτου και Σαπέν οι δύο αξιωματούχοι εξέτασαν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα ανοικτά ζητήματα της επικείμενης πρώτης αξιόλογης, δημοσιονομικά θέματα, αλλά και για την προσφυγική κρίση, την ελάφρυνση του χρέους και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη που έχει λάβει η Ελλάδα από τη Γάλλια. «Είμαι ευγνώμων προς εσάς» είπε στον κ. Σαπέν και εκτίμησε ότι οι δυσκολίες το 2016 θα είναι λιγότερες.

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε πεπεισμένος πως θα ολοκληρωθεί σύντομα και όχι σε μήνες όπως προ ημερών δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ. «Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες.Είμαι πολύ ικανοποιημένος που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία πολύ σύντομα και θα ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος», είπε.

Ο ίδιος εστίασε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση , αλλά και στις ευρύτερες δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε την κοινωνική κατάσταση που είναι πολύ δύσκολη», είπε και αναγνώρισε πως υφίστανται «δημοσιονομικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Επισήμανε ακόμη ότι με τον κ. Σαπέν συζήτησαν την προσφυγική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομία και στα δημοσιονομικά της Ελλάδας. «Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες. Πρέπει και η Ευρώπη να είναι αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και με την Ελλάδα. Πρέπει να βελτιώσουμε την συνεργασία στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για την διάρκεια της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος επισήμανε ότι αν και υπάρχουν δυσκολίες έχει αποδειχθεί ότι και πάντοτε βρίσκονται τρόποι να ξεπερνιούνται οι δυσκολίες αυτές.

Σε ερωτήματα των δημοσιογράφων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος υπογράμμισε πως όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. «Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν λύσεις για τη διευθέτηση του χρέους. Εφ' όσον δεν υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές που έχουν χαράξει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο κ. Σαπέν και προσέθεσε ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να αναπτυχθεί.

Αναφορικά με το ΔΝΤ ο κ. Σαπέν δήλωσε «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε», αναγνωρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική κατάληξη για τη συμμετοχή του. Σχετικά με το ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι γνωρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ισορροπιών ανάμεσα σε υποχρεώσεις και βιωσιμότητα, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία ενός «ενάρετου οικονομικού κύκλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ