ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτική ευελιξία ζητά ο Τσακαλώτος από τους «σκληρούς» της ευρωζώνης

Πολιτική ευελιξία ζητά ο Τσακαλώτος από τους «σκληρούς» της ευρωζώνης
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Φιλανδό υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διαβεβαίωση που έδωσε χθες από το Παρίσι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν δεν ακούστηκε «εύηχη» στα αφτιά των δανειστών, κάτι που ενδεχομένως να επισημανθεί στη σημερινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου στο Ελσίνκι με τον Φιλανδό υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Για τους θεσμούς και την ευρωζώνη συνολικά η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος τη Ελλάδος είναι ορόσημο για τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα καταδείξει πως η βούληση της για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές δεν είναι πρόσκαιρη και καιροσκοπική, αλλά ειλικρινής.

Το ζήτημα του ασφαλιστικού για τους θεσμούς δεν αφορά απλώς την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, αλλά το σχεδιασμό ενός βιώσιμου συστήματος που μπορεί να διασφαλίσει τη δυνατότητα να λαμβάνουν οι δικαιούχοι επαρκή σύνταξη με υψηλό βαθμό αναλογικότητας μεταξύ των αποδοχών που παίρνει κάποιος και των εισφορών που είχε καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Για να διευκολύνουν τη νομοθέτηση των δύσκολων αποφάσεων για τις συντάξεις οι Ευρωπαίοι δείχνουν στην Ελλάδα το «βάθος του τούνελ» και ειδικά την ελάφρυνση του χρέους, τη διευκόλυνση της ρευστότητας από την ΕΚΤ και τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν χθες το βράδυ πως «όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους», περνούν το μήνυμα πως η επικείμενη αξιολόγηση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε επιβάρυνση του κλίματος στις σχέσεις της Ελλάδας με θεσμούς και ευρωζώνη.

Στις επαφές που θα έχει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον Αλεξάντερ Στουμπ, την Τρίτη με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο θα καταδειχθεί και η βούληση των σκληρών της «ευρωζώνης» να δώσουν ή όχι συγκεκριμένες ευελιξίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στα κλιμάκια των ΕΕ,ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ, ώστε να κλείσει συντομότερα η αξιολόγηση.

Αν και οι προκαταρκτικές αναφορές του Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως η προετοιμασία της εν όψει της αξιολόγησης θα διευκολύνει τις συζητήσεις και θα καταστήσει θέμα εβδομάδων και όχι μηνών την ολοκλήρωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ