ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξήλωμα» του ενιαίου μισθολογίου από το «παράθυρο» βλέπουν οι θεσμοί

«Ξήλωμα» του ενιαίου μισθολογίου από το «παράθυρο» βλέπουν οι θεσμοί
EUROKINISSI

Καταστρατήγηση τους ενιαίου μισθολογίου δια της πλαγίας οδού, βλέπουν οι θεσμοί και προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό.

Στην τρίτη έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας οι θεσμοί αναφέρονται σε «κίνδυνους για την ακεραιότητα του ενιαίου μισθολογίου, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας».

Σύμφωνα με τα στελέχη των θεσμών, οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν κυρίως από την απόφαση εξαίρεσης ορισμένων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών από το ενιαίο μισθολόγιο τον Οκτώβριο του 2018, απόφαση που έχει έκτοτε επεκταθεί και σε άλλους δημόσιους φορείς.

«Μολονότι το κόστος του εν λόγω μέτρου είναι σχετικά περιορισμένο, αυξάνει την πιθανότητα άσκησης προσφυγών από άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και την πιθανότητα περαιτέρω επεκτάσεων διακριτικής ευχέρειας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Υπενθυμίζεται πως η καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου ήταν μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδος .

Η χώρα μας έχει ήδη δεσμευθεί στη βάση του μεταμνημονιακού πλαισίου πως σε περίπτωση δικαστικών αποφάσεων που θα ανατρέπουν βασικά δομικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, οι επαναλαμβανόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κυρίως με ενέργειες στο πλαίσιο του ίδιου τομέα πολιτικής.

Στο μέτωπο του μισθολογίου του Δημοσίου αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει εξισορρόπηση στο σκέλος των κονδυλίων για την καταβολή των αποδοχών των 566.000 δημοσίων υπαλλήλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ