ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μάχη» επιβίωσης δίνει η ΔΕΗ - Τι απαντά η επιχείρηση

«Μάχη» επιβίωσης δίνει η ΔΕΗ - Τι απαντά η επιχείρηση
Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σε κατάσταση… έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η ΔΕΗ, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τις περασμένες ημέρες υψηλόβαθμα στελέχη ενημερώθηκαν για τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, όπως αυτά αποτυπώνονται στα μεγέθη του α’ τριμήνου.

Η εικόνα που διαμορφώνεται από τα οικονομικά αυτά μεγέθη, που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς δείχνουν πως το πρώτο τέταρτο του έτους οι ζημιές ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η «Καθημερινή», η εταιρεία καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες ώστε να διασφαλίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο 300 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες για την άμεση επιστροφή δανείων.

Κατά την ίδια εφημερίδα, λύσεις αναζητούνται σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη αφορά την προσπάθεια να μην υπάρξει εγγραφή πρόβλεψης ύψους 109 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ για παρακρατήσεις ποσών προς της αγορά ηλεκτρισμού, κάτι που προϋποθέτει παραίτηση του ΑΔΜΗΕ από τη σχετική απαίτηση και για αυτό το λόγο έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητηθεί η παρέμβαση του κ. Σταθάκη.

Η δεύτερη αφορά κονδύλι ύψους 200-300 εκατ. ευρώ ως επιστροφή δαπανών για υπηρεσίες κοινής ωφελείας του 2011.

Για την ανάκτηση αυτού του ποσού από τον προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί τροπολογία που τελικά δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή.

Η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει είτε για την ανάκτησή τους με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, θέμα για το οποίο ο κ. Σταθάκης επισκέφτηκε προχθές το πρωί τον κ. Τσακαλώτο, είτε μέσω απόφασης της ΡΑΕ.

Τι απαντά η ΔΕΗ

Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα, επισημαίνει η επιχείρηση σε ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα για την οικονομική της κατάσταση.

Τονίζει επίσης ότι εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα.

Αναλυτικά η ΔΕΗ σημειώνει τα εξής:

  1. Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν. Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.
  1. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά. Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.
  1. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας (prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.
  1. Σε ό,τι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά, πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27ης Ιουνίου.
  1. Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων εκατ. ευρώ το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.

Τι λέει το Υπουργείο Ενέργειας για ΔΕΗ

Η κινδυνολογία για το μέλλον της ΔΕΗ συνεχίζεται, από τη ΝΔ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στόχος της είναι να πλήξει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση που επιθυμεί να προωθήσει, άπαξ και εφόσον εκλεγεί.

Είναι οι ίδιοι που κατά την περίοδο της δικής τους διακυβέρνησης 2010-2014 εκτόξευσαν τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ. Λογική συνέπεια των αυξήσεων σε μια περίοδο μεγάλης υποχώρησης των εισοδημάτων και βαθιάς κρίσης της οικονομίας, ήταν η αδυναμία ενός σημαντικού μεριδίου των πελατών της ΔΕΗ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Η πρόθεση ήταν σαφής. Η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», η πώληση του 17% της εταιρείας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Επί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο τεμαχισμού και πώλησης της ΔΕΗ ακυρώθηκε, ο δανεισμός περιορίστηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ, οι τιμές του ρεύματος μειώθηκαν κατά 12%, η ενεργειακή φτώχεια άρχισε να υποχωρεί, η ρευστότητα της επιχείρησης ενισχύθηκε με την αποπληρωμή παλαιών οφειλών του Δημοσίου και δρομολογήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Απαιτεί τουλάχιστον θράσος εκείνοι που ευθύνονται για τις σημερινές δυσκολίες της εταιρείας να εμφανίζονται τώρα ως κατήγοροι, αξιοποιώντας τις επιπτώσεις υπαρκτών συγκυριακών παραγόντων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως η χαμηλή παραγωγή των υδροηλεκτρικών και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η ΔΕΗ εφαρμόζει ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την προσαρμογή της στη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του 2019. Οι επιθέσεις της ΝΔ έχουν ως αποκλειστικό στόχο την αναβίωση των σχεδίων τεμαχισμού και πλήρους ιδιωτικοποίησης της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ