ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Αύγουστο θα σταλούν 7,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Τον Αύγουστο θα σταλούν 7,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τον Αύγουστο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς οι εθνικές εκλογές ακύρωσαν τα σχέδια για να εκδοθούν τον Ιούλιο.

Το 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε εκδώσει 7.377.081 εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. Εξ αυτών τα 7.318.484 αφορούσαν σε φυσικά πρόσωπα και τα 58.597 σε νομικά πρόσωπα. Σε ανάλογα επίπεδα αναμένεται να διαμορφωθεί και εφέτος ο αριθμός των εκκαθαριστικών.

Τα νέα εκκαθαριστικά θα καταδείξουν και το μέγεθος της ωφέλειας της πρόσφατης μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% που ψήφισε η Βουλή. Ακόμα και σήμερα, ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα προκύψουν οι μειώσεις δεν υπάρχει, καθώς δεν έχει εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος των νέων διατάξεων. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα είναι μειωμένος κατά 265 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2018. Αυτή η μείωση, με τον τρόπο που έχει ψηφιστεί, ισχύει μόνο για φέτος.

Φοροτεχνικοί αναφέρουν πως μειώσεις πάνω από 100 ευρώ δεν πρόκειται να υπάρξουν, καθώς έχει τεθεί «κόφτης». Σύμφωνα με τους ίδιους, σε ατομικό επίπεδο κανείς δεν θα γλυτώσει πάνω από 100 ευρώ, ενώ για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών ακινήτων το όφελος θα είναι της τάξεως των 50-70 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έκπτωση έχουν οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, ενώ οι έχοντες ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ δεν κερδίζουν τίποτα.

Η πληρωμή του εφετινού ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου.

Εφέτος, η ΑΑΔΕ αναμένεται να εντείνει τις επικοινωνίες με αλλοδαπούς νέους κατόχους ακινήτων στην Ελλάδα, ώστε να τους ενημερώσει για την υποχρέωση τους να υποβάλουν Ε9.

Κατά τη διάρκεια του 2018 και με στόχο τον εντοπισμό υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων Ε9, υλοποιήθηκε πιλοτική δράση επικοινωνίας με αλλοδαπούς νέους κατόχους ακινήτων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της ως άνω δράσης πραγματοποιήθηκε επικοινωνία συνολικά με 1.092 αλλοδαπούς από τους οποίους συμμορφώθηκε το 54,9% και προέκυψε συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ 253.301 ευρώ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε δράση για τη διασταύρωση δήλωσης μισθωμάτων ακινήτων Ε2 με δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 σε σύνολο 464 φορολογουμένων με το ποσοστό συμμόρφωσης να ανέρχεται σε 15,3%, καθώς και δράση για τον εντοπισμό νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 ως όφειλαν, από την οποία επιτεύχθηκε συμμόρφωση 27,4% (υπέβαλαν δήλωση Ε9 26 από τα 95 νομικά πρόσωπα που έλαβαν ειδοποίηση) και η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στο ποσό των 414.899,33 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ