ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ για αξιολόγηση και χρέος

Συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ για αξιολόγηση και χρέος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νωρίς το απόγευμα θα διεξαχθεί το σημερινό ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Άμστερνταμ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί αρχικά το πρωί με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, εν συνεχεία θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και αμέσως μετά θα παραστεί στην «Υποδοχή της Πρωτοχρονιάς», σε μια ειδική εκδήλωση παρουσία του Ολλανδού μονάρχη Γουλιέλμου Αλέξανδρου, του οίκου των Άμσμπεργκ.

Μετά από αυτό το φορτωμένο πρόγραμμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα υποδεχθεί τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο θα έχει συνάντηση περίπου μια ώρας και εν συνεχεία θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθεί η δήλωση που έκανε προ ημερών ο κ. Ντάισελμπλουμ, ότι η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι για να κλείσει η αξιολόγηση πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, η συμφωνία για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και εν συνεχεία κάποια ανοιχτά δημοσιονομικά ζητήματα. Κατά τον ίδιο μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συγκληθεί Eurogroup που θα αποφασίσει για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις και θα ανοίξει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Από τις συναντήσεις που είχε σε Παρίσι και Ελσίνκι ο κ. Τσακαλώτος, καταδείχθηκε πως απόφαση του Eurogroup είναι να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ε ενεργή συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα .

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε προ ημερών ότι το ΔΝΤ θα επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με συμμετοχή στην χρηματοδότηση. Αυτό αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ