ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με προσωρινή σύνταξη 400 ευρώ ζουν για τρία χρόνια 1.300 συνταξιούχοι

Με προσωρινή σύνταξη 400 ευρώ ζουν για τρία χρόνια 1.300 συνταξιούχοι
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με προσωρινή σύνταξη 400 ευρώ αναγκάζονται να ζουν εδώ και 36 μήνες περίπου 1.300 συνταξιούχοι, με ευθύνη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας.

Ο λόγος εντοπίζεται στην έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης σε νέους συνταξιούχους των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εδώ και 36 μήνες καθυστερεί ο ΕΦΚΑ, μη βγάζοντας τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), η οποία θα προχωρούσε την έκδοση των οριστικών αποφάσεων.

Μάλιστα ο ΕΦΚΑ, για το ίδιο θέμα, εξέδωσε δύο εγκυκλίους και στη συνέχεια τις ακύρωσε, δείγμα της διάλυσης που επικρατεί στον φορέα.

Μεγάλα διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα διαπιστώνουν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια του 34ου τακτικού τους συνεδρίου, οι συνδικαλιστές εκτίμησαν ότι οι εκκρεμότητες των δύο ταμείων κοινωνικής ασφάλισης είναι εκατοντάδες χιλιάδες, χωρίς ακόμη και οι ίδιοι, όπως καταγγέλλουν, να έχουν πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία.

Εμπειρικά και βάσει των δικών τους υπολογισμών, εκτίμησαν ότι, συνολικά, μόνον ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και εφάπαξ παροχών ξεπερνά τις 250.000.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ φτάνει τις 80.000. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου, που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ