ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Χίο και Σάμο

Νέα εξάμηνη παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Χίο και Σάμο
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τέθηκε άμεσα σε ισχύ η υπουργική απόφαση με την οποία παρατείνεται για έξι μήνες το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών θα ισχύσει μέχρι τις 31.12.2019 για τα νησιά Λέρο, Μυτιλήνη, Κω, Σάμο και Χίο.

Η απόφαση επικαλείται το γεγονός ότι ο μέσος αριθμός των φιλοξενούμενων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των προαναφερόμενων νησιών κατά το χρονικό διάστημα 1.6.2018 έως 31.5.2019 υπερβαίνει τη δυναμικότητα φιλοξενίας ανά νησί, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πράξη σύστασης κάθε Κέντρου.

Συγκεκριμένα, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει στο 17% αντί να αυξηθεί στο 24%, ο μειωμένος στο 9% αντί 13% και ο υπερμειωμένος στο 5% αντί στο 6% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών ή τέλος εισάγονται στα νησιά αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ