ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM για επαφές με τις τραπεζικές διοικήσεις

Στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM για επαφές με τις τραπεζικές διοικήσεις
(AP Photo/Virginia Mayo)

Στην Αθήνα θα βρεθεί στις 9 Ιουλίου ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ένρια για επαφές με τις ηγεσίες των ελληνικών τραπεζών και τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο Ιταλός τραπεζίτης αναμένεται να ζητήσει από τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων και να προχωρήσουν πιο επιθετικά σε πλειστηριασμούς. Μέχρι στιγμής τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών έχουν μειωθεί κατά 25,4 δισ. ευρώ, ενώ αβέβαιη θεωρείται η είσπραξη επιπλέον 25 δισ. ευρώ. Για να πιαστούν οι στόχοι θα πρέπει τόσο οι πωλήσεις δανείων όσο και οι ρυθμίσεις δανείων να αυξηθούν. Αυτό άλλωστε έχει ήδη υπογραμμίσει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να βρεθούν και ζητήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση των τραπεζών στον απόηχο των ανοικτών δικαστικών εκκρεμοτήτων πολλών τραπεζικών στελεχών.

O SSM αξιολογεί σε τακτική βάση 3.000 τραπεζίτες πανευρωπαϊκά, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων τραπεζιτών, εξετάζοντας την καταλληλότητα τους (fit and proper) βάσει των κριτηρίων που θέτει η Οδηγία 2013/36/ΕΕ γνωστή ως και CRD IV.

Στη βάση της αξιολόγησης αυτής η καταλληλότητα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αξιολογείται με βάση πέντε κριτήρια: την εμπειρία, τη φήμη, τις συγκρούσεις συμφερόντων και την ανεξαρτησία βούλησης, τη διάθεση επαρκούς χρόνου και την καταλληλότητα σε συλλογικό επίπεδο.

Ο SSM τάσσεται υπέρ των τακτικών αλλαγών προσώπων στο ανώτατο μάνατζμεντ των πιστωτικών ιδρυμάτων, υποστηρίζοντας πως δεν είναι καλό να υπάρχουν οι ίδιες διοικήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό δημιουργεί πελατειακές σχέσεις και διαφθορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ