ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετες διευκολύνσεις στις τράπεζες για την έγκριση αιτημάτων πελατών

Πρόσθετες διευκολύνσεις στις τράπεζες για την έγκριση αιτημάτων πελατών

Πρόσθετες διευκολύνσεις στις τράπεζες για την έγκριση αιτημάτων πελατών τους παρέχει απόφαση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών Έλενας Παπαδοπούλου, με τις οποίες ουσιαστικά γίνεται ακόμη ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση περαιτέρω χαλάρωσης των capital controls.

Η κ. Παπαδοπούλου ως πρόεδρος της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών αποφάσισε τα εξής:

  • Την αύξηση στις 250.000 ευρώ την ημέρα για κάθε τράπεζα, από 150.000 ευρώ προηγουμένως, των ορίων με βάση τα οποία οι Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών μπορούν να δέχονται αιτήματα για μεταφορές κεφαλαίων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες προκειμένου να πληρωθούν τιμολόγια.
  • Την αύξηση κατά 10 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 80 εκατ. ευρώ, από 70 εκατ. ευρώ, του εβδομαδιαίου εγκριτικού ορίου των Ειδικών Υποεπιτροπών για κάθε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank,Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς).Συνολικά για συστημικές και μη τράπεζες το εγκριτικό όριο των Ειδικών Υποεπιτροπών αυξάνεται στα 352,380 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως από τα 308 εκατ. ευρώ προηγουμένως.
  • Την αύξηση κατά 10.000 ευρώ μηνιαίως , από τα 10.000 ευρώ προηγουμένως, στα 20.000 ευρώ του ορίου που επιτρέπει να γίνονται συναλλαγές χωρίς να εξετάζεται το προηγούμενο ιστορικό κινήσεων του εκάστοτε πελατών (ποσά κάτω των 5.000 ευρώ εξετάζονται απευθείας από τα καταστήματα των τραπεζών).

Τέλος,με την απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών η εκταμίευση εγκεκριμένης συναλλαγής θα ισχύει για 12 εργάσιμες ημέρες από την επομένη της κοινοποίησης της έγκρισης αντί για 7 ημέρες που ίσχυε προηγουμένως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ