ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασθμαίνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία

Ασθμαίνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία
EUROKINISSI

Δεν αποδίδει τα αναμενόμενα η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία.

Ένας μήνας έχει περάσει από την ημέρα που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα που δέχεται τις αιτήσεις των φορολογούμενων και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί 163.000 οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι φυσικά πρόσωπα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των 3,9 εκατ. οφειλετών της εφορίας.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες ρύθμισαν χρέη ύψους 1,144 δισ. ευρώ στα οποία έχουν επιβληθεί και προσαυξήσεις ύψους 347 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί 1,492 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν μπορούν ακόμα να εκτιμήσουν οι αρχές είναι το ποσό που θα εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου καθότι η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, εκτιμούν ότι μετά την επέκταση των 120 δόσεων και στις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οφειλετών που θα αποφασίσουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία.

Να σημειωθεί πως οι θεσμοί δεν επικροτούν το νέο πλαίσιο των 120 δόσεων. Όπως ανέφεραν στην έκθεση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση «η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων πληρωμής με δόσεις είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες πληρωμές) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μόνο περιορισμένες διατάξεις για την αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμής».

Οι θεσμοί δέχονται μόνον τη ρύθμιση των δόσεων σε 12 ή 24 δόσεις στη βάση της μεταρρύθμισης που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013 και αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα συστήματα διακανονισμού με την ενιαία «βασική» ρύθμιση, η οποία είναι προσβάσιμη βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ