ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Χωρίς έκτακτα μέτρα η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2019

Στουρνάρας: Χωρίς έκτακτα μέτρα η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2019
EUROKINISSI

Δεν θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα για την κάλυψη του σημερινού δημοσιονομικού κενού εφόσον η επόμενη κυβέρνηση ασκήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα ο Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με δήλωσή του στα «Νέα» θέτει την ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων σε πρώτο πλάνο, σημειώνει τη θετική στάση των αγορών έναντι των προοπτικών για την ελληνική οικονομία, αναδεικνύει την παράμετρο της υπευθυνότητας στη χάραξη της δημοσιονομικής πολιτικής και στέλνει μήνυμα για μια Δημόσια Διοίκηση η οποία θα επιτελεί το έργο της «χωρίς κομματισμούς και παρεμβάσεις».

«Αυτή τη στιγμή η αντίδραση των αγορών στις προοπτικές της οικονομίας είναι ένας πολύ θετικός παράγοντας, ο οποίος πρέπει να αξιοποιηθεί» σημειώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι τιμές των κρατικών τίτλων ενισχύθηκαν, αναλυτές άρχισαν να διαβλέπουν περιθώριο άμεσων αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατέγραψε υψηλό 13 μηνών. Η συνέχιση του κλίματος ευφορίας στις αγορές έναντι της ελληνικής οικονομίας δεν είναι δεδομένη.

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Στουρνάρας:

«Η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα πρέπει να δώσει έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων καθώς επίσης και στη θωράκιση της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας των Θεσμών, στο Κράτος Δικαίου, που αποτελούν βασικούς παράγοντες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Ιδιαίτερο βάρος, συμπληρώνει, «θα πρέπει να δοθεί και στην εφαρμογή υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής και στην προώθηση μιας Δημόσιας Διοίκησης με ψηφιοποιημένες διαδικασίες και μείωση της γραφειοκρατίας, μιας Δημόσιας Διοίκησης η οποία θα επιτελεί το έργο της χωρίς κομματισμούς και παρεμβάσεις». Η νέα κυβέρνηση, καταλήγει στη δήλωσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, «θα πρέπει να επενδύσει στο τρίγωνο της γνώσης: Παιδεία, Ερευνα, Καινοτομία».

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Γιάννης Στουρνάρας θα παραδώσει στον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής Γιάννη Βούτση την έκθεση νομισματικής πολιτικής, στην οποία θα ενσωματώνονται οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΤτΕ αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, θα καταγράφονται προκλήσεις και προοπτικές.

Σταθμίζοντας τα δεδομένα του πρώτου πενταμήνου του έτους, οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμούν ότι ο συνδυασμός χαμηλότερης ανάπτυξης σε σχέση με την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό, αλλά και το κόστος των πρόσφατα νομοθετημένων μέτρων (μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, «13η σύνταξη», 120 δόσεις), μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος έως και το 2,9% του ΑΕΠ έναντι δεσμευτικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η εν δυνάμει απόκλιση, η οποία προβλέπεται με βάση τα δεδομένα του πρώτου πενταμήνου εκτέλεσης του προϋπολογισμού, κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αναστρέψιμη στον βαθμό που η επόμενη κυβέρνηση θα ασκήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, άλλωστε, η ΤτΕ κρατά αμετάβλητη την εκτίμησή της για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού 2,5% και αναθεωρημένης εκτίμησης από το υπουργείο Οικονομικών για ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι θεσμοί από την πλευρά τους, μετά την αλλαγή κλίματος στην ελληνική οικονομία, εκτιμούν πως τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να ξεπεράσει το 2%.

Στην έκθεση, η ΤτΕ αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της, όπως επανειλημμένα έχει εκφραστεί από τον διοικητή τους τελευταίους μήνες, για την ανάγκη μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να απελευθερωθούν αναπτυξιακοί πόροι για την ελληνική οικονομία. Μέσω της επιτάχυνσης της ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου όπως έχει προκύψει στην αγορά ομολόγων, οι τεχνοκράτες της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρούν ότι δεν διαταράσσεται η πορεία βιω σιμότητας του χρέους όπως συμφωνήθηκε τον περσινό Ιούνιο όταν κλείδωσαν τα μέτρα ελάφρυνσης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Στην τελευταία επικαιροποίηση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους της Κομισιόν, πάντως, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών σημείωναν πως απόκλιση 1% στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, διατηρώντας αμετάβλητες τις υπόλοιπες παραδοχές, μπορεί να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε μη βιώσιμα μονοπάτια με αύξηση 25 μονάδων σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις, το 2060. Η ΤτΕ θεωρεί πως με το δημόσιο χρέος στα επίπεδα του 180% είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματικό η μείωσή του ως προς το ΑΕΠ να γίνεται μέσω της ανάπτυξης παρά μέσα από τα πρωτογενή πλεονάσματα, μια προοπτική η οποία θα δημιουργούσε το περιθώριο και για την υλοποίηση των αναγκαίων μειώσεων φόρων και εισφορών.

Στα έξι κεφάλαια της έκθεσης καταγράφονται αναλυτικά οι μελλοντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, ανοδικοί και καθοδικοί κίνδυνοι στο εξωτερικό περιβάλλον, οι εξελίξεις στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, οι μακροοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε ξεχωριστό κεφάλαιο αναλύονται οι δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ όπως πάντα η ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής θα κλείνει με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ