ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ξεφουσκώνει» η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

«Ξεφουσκώνει» η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει αρχίσει να κατεβάζει ταχύτητες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν τις κατοικίες τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπως η AirBnb και η HomeAway, βλέπουν πλέον μειώσεις, είτε στις πληρότητες είτε στα έσοδά τους. Πολλοί μάλιστα αποφασίζουν να επιστρέψουν στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης για τα ακίνητά τους.

Οι αριθμοί έρχονται να το αποδείξουν. Σύμφωνα με στοιχεία της AirDna, η μέση πληρότητα στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο άγγιξε το 65,9% έναντι 67,7% τον ίδιο μήνα πέρυσι καταγράφοντας πτώση 3%.

Μεγαλύτερη είναι η ετήσια μείωση στα έσοδα ανά δωμάτιο, τα οποία από τα 50 ευρώ τον Μάιο του 2018 περιορίστηκαν στα 45,5 ευρώ τον προηγούμενο μήνα σημειώνοντας μείωση κατά 9%.

Την ίδια στιγμή, οι ενεργές αγγελίες εκτοξεύτηκαν κατά 26% σε ετήσια βάση καθώς από 8.156 που ήταν τον Μάιο του 2018 έφθασαν τις 10.281 τον Μάιο του 2019. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους ιδιοκτήτες να ρίξουν τη μέση ημερήσια τιμή κατά 7%, διαμορφώνοντας το κόστος για τους επισκέπτες από τα 74 στα 69 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πολύ σύντομα, ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα βρεθούν διαθέσιμα για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το μόνον σίγουρο είναι πως όσο μεγαλώνει η προσφορά διαθέσιμων ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων τόσο θα περιορίζονται τα ημερήσια μισθώματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ