ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας : Δουλεύουμε 183 ημέρες το χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας : Δουλεύουμε 183 ημέρες το χρόνο για να πληρώνουμε φόρους και εισφορές
EUROKINISSI

Σήμερα εορτάζεται η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (Tax Freedom Day) στην Ελλάδα.

Τι ακριβώς είναι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας; Αναφέρεται στην ημερομηνία κατά την οποία ο μέσος κάτοικος της Ελλάδος έχει αποπληρώσει το σύνολο των ετήσιων φόρων και εισφορών που οφείλει στο κράτος. Με άλλα λόγια, είναι η πρώτη ημέρα του έτους κατά την οποία το 100% του εισοδήματός του φορολογουμένου -από κάθε πιθανή πηγή -του ανήκει εξ ολοκλήρου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελεγκτικού οίκου Deloitte ο μέσος Έλληνας απαιτείται να εργαστεί 183 από τις 365 ημέρες του χρόνου, για να πληρώσει φόρους και εισφορές στο κράτος. Έτσι, στην τσέπη του πραγματικά μένει ότι αποκτά από τις 2 Ιουλίου και μετά! Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 ο μέσος Έλληνας θα εργαστεί 34 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009!

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Deloitte για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Ιταλών, αλλά μεγαλύτερη από αυτή των Γερμανών, των Ολλανδών και των Νορβηγών.

Οι Γερμανοί απαιτείται να εργαστούν 173 από τις 365 ημέρες του χρόνου, για να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος, οι Ολλανδοί απαιτείται να εργαστούν 168 από τις 365 ημέρες του χρόνου, για να πληρώσουν φόρους και εισφορές στο κράτος και οι Νορβηγοί 164 ημέρες.

Οι Ρουμάνοι απαιτείται να εργαστούν μόλις 114 από ό τις 365 ημέρες του χρόνου, για να πληρώσουν φόρους και εισφορές, ενώ τη μεγαλύτερη επιβάρυνση την έχουν οι Γάλλοι που καλούνται να εργαστούν 209 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ