ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί διαρκώς το κόστος δανεισμού του Δημοσίου

Υποχωρεί διαρκώς το κόστος δανεισμού του Δημοσίου
EUROKINISSI

Σχεδόν με το μισό κόστος σε σχέση με τον Ιούνιο δανείστηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με τη σημερινή έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων κάτι που σχετίζεται με την υποχώρηση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 1,250 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,23%, όταν στη αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου η απόδοση ήταν 0,41%.

Για τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,61 φορές. Συνολικά έγινε αποδεκτό ποσό 1,625 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 2,094%, ήτοι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς, δηλαδή το λεγόμενο spread είναι στις 247 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010.

Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,075%, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η σημερινή εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων προδιαθέτει για άμεση έκδοση μεσοπρόθεσμου ομολόγου με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ