ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτός χρονοδιαγράμματος οι ιδιωτικοποιήσεις

Εκτός χρονοδιαγράμματος οι ιδιωτικοποιήσεις
EUROKINISSI

Αν και η εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων είναι καίριας σημασίας για τη τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων, τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, ωστόσο, λόγω των εκλογών, καταγράφονται νέες μεγάλες καθυστερήσεις σε όλες τις σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις.

Οι θεσμοί στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου αναμένεται να υπογραμμίσουν αυτές τις καθυστερήσεις κάτι που άλλωστε ήδη έπραξαν στην τρίτη μεταμνημονιακή τους έκθεση. Εκεί αναφέρουν πως η πρόοδος όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019 (ειδικές δεσμεύσεις για τα μέσα και το τέλος του 2019), έχει καθυστερήσει, καθώς η πρόοδος στις μικρότερες συναλλαγές αντισταθμίζεται από καθυστερήσεις σε άλλες.

Η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

  • Η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) θα καθυστερήσει, καθώς δεν υποβλήθηκε καμία δεσμευτική προσφορά για την κοινή πώληση. Δόθηκε δε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η τεχνική εντολή να διερευνήσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές για να προχωρήσει η συναλλαγή.
  • Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση μεριδίου 50% συν μία μετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι στο αέρα, ενώ και η επιχείρηση είναι πρακτικά ακέφαλη, μετά την εκδίωξη του CEO από τον υπουργό Ενέργειας.
  • Η ανάθεση σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης για τη λειτουργία και τη συντήρηση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατία και των τριών κάθετων αξόνων της είναι σε εκκρεμότητα.
  • Για τους λιμένες της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας (ειδικές δεσμεύσεις για το τέλος του 2019), της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας (ειδικές δεσμεύσεις για τα μέσα του 2021) υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο, η εκδήλωση ενδιαφέροντος προϋποθέτει την προηγούμενη έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες που υπόκεινται σε επιμέρους παραχώρηση, καθώς και τα τέλη που πρέπει να καταβάλλουν οι επιμέρους παραχωρησιούχοι στις αρμόδιες λιμενικές αρχές.
  • Ο προτιμητέος προσφέρων για την Μαρίνα Αλίμου επελέγη με διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού τον Απρίλιο του 2019 και η πρόοδος είναι ικανοποιητική, αν και το χρηματοοικονομικό κλείσιμο δεν αναμένεται πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ