ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων από το Σεπτέμβριο

Νέο κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων από το Σεπτέμβριο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σχεδόν το 10% από τους 150.000 εν δυνάμει δικαιούχους προστασίας πρώτης κατοικίας δεν θα καταφέρει τελικά να βάλει φρένο στους πλειστηριασμούς, λόγω των αυστηρών κριτηρίων που καθιέρωσε ο νέος νόμος.

Μπορεί ο επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης να εκτιμά πως την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα την αξιοποιήσουν περίπου 150.000 οφειλέτες προκειμένου να διασώσουν την πρώτη κατοικία τους και να διεκδικήσουν μια ευνοϊκή ρύθμιση με χαμηλή μηνιαία δόση και επιδότηση από το κράτος, ωστόσο δικηγόροι έχουν αντίθετοι άποψη.

Όπως εκτιμούν, η πλατφόρμα δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχαν τόσο η κυβέρνηση όταν θεσμοθετούσε αυτή τη διαδικασία όσο και οι δανειολήπτες για να βγουν από το αδιέξοδο των κόκκινων δανείων, διότι οι προϋποθέσεις είναι αρκετά αυστηρές, ενώ υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας των προτάσεων των τραπεζών.

Τα αυστηρότερα κριτήρια αφορούν στο όριο της οφειλής, αλλά και τις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουν ληφθεί δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Αν η οφειλή για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ κατά τη χρονική περίοδο υποβολής της αίτησης, πολύ απλά η αίτηση δεν έχει καμία τύχη. Αν υπάρχει η δυνατότητα έστω και την τελευταία στιγμή να συμπιεστεί η οφειλή κάτω από τα 130.000 ευρώ, τα πράγματα αλλάζουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έως χθες το απόγευμα στους ηλεκτρονικούς διαδρόμους της πλατφόρμας είχαν περιηγηθεί περισσότεροι από 15.000 χρήστες εκ των οποίων περισσότεροι από 6.000 έχουν αρχίσει να καταρτίζουν την αίτησή τους.

Για να υποβληθεί η αίτηση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι τράπεζες να δώσουν τα πλήρη στοιχεία για το ύψος των οφειλών προκειμένου στη συνέχεια να διαπιστώσει το ηλεκτρονικό σύστημα εάν πληρούνται τα κριτήρια. Μέχρι χθες 610 δανειολήπτες είχαν φτάσει στο σημείο να ζητήσουν στοιχεία από τις τράπεζες και θα πρέπει να γνωρίζουν πως σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να απαντήσουν έπειτα από επτά ημέρες. Επομένως, εάν ένας δανειολήπτης έφτασε στις αρχές της εβδομάδας στο σημείο να ζητήσει από την τράπεζα τα στοιχεία της οφειλής του, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσει να υποβάλει αίτηση. Αν περάσει αυτόν τον σκόπελο διαδικαστικά, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά.

Η πλατφόρμα ζητά μόνο ένα χαρτί από τον οφειλέτη: το πιστοποιητικό βαρών το οποίο εκδίδεται από το υποθηκοφυλακείο. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία περιλαμβάνονται στο σύστημα, η διαδικασία είναι απλουστευμένη για τους δανειολήπτες και απαιτεί λιγότερο από δέκα λεπτά. Μετά έρχεται η ώρα της αλήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ