ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αναγνωριστικές» επαφές της νέας κυβέρνησης με τους Θεσμούς τον Ιούλιο

«Αναγνωριστικές» επαφές της νέας κυβέρνησης με τους Θεσμούς τον Ιούλιο
EUROKINISSI

Πέραν από το εκλογικό αποτέλεσμα και το εύρος της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας οι Θεσμοί έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον στις επιλογές των προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο οικονομικό επιτελείο.

Οι συζητήσεις της νέας κυβέρνησης με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν ατύπως στο μέσο Ιουλίου και επίσημα στην αρχή Σεπτεμβρίου, όταν τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο πρώτος γύρος συναντήσεων με το νέο οικονομικό επιτελείο – που θα είναι άτυπος – έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Economist.

Σε αυτό έχουν ενημερώσει ότι θα παρευρεθούν τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για την Ελλάδα. Είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ντέκλαν Κοστέλο ως επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι ως επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων θα υπάρξουν επαφές της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των επίσημων διαπραγματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν στην αρχή Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η επίσημη άφιξη των θεσμών προγραμματίζεται για μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ώστε να έχουν πραγματοποιηθεί και οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, αλλά και η ομιλία του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Δεδομένου ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία όσον αφορά στις βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ