ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανέτοιμος ο ΟΔΔΗΧ για νέες εκδόσεις ομολόγων

Πανέτοιμος ο ΟΔΔΗΧ για νέες εκδόσεις ομολόγων
Reuters

Σε ετοιμότητα, ώστε να προχωρήσει ενδεχομένως σε δύο ακόμη εκδόσεις χρέους για φέτος βρίσκεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Η πρώτη έξοδος στις αγορές χρονικά εντοπίζεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, όπου το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε, αν η νέα κυβέρνηση κινηθεί γρήγορα, να προχωρήσει στην έκδοση νέου επταετούς ομολόγου, και η δεύτερη στο πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου, όπου θα μπορούσε να λάβει χώρα reopening υφιστάμενων εκδόσεων, πενταετούς ή και δεκαετούς διάρκειας.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,1%, από 4,4% στις αρχές του 2019. Αυτό σημαίνει πως από την αρχή του χρόνου η απόδοση έχει υποχωρήσει κατά 52,82%. Αξίζει να σημειωθεί πως το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είναι στις 249 μονάδες βάσης, ήτοι όσο ήταν στην αρχή του 2010!

Την 1η Ιανουαρίου 2019 η τιμή του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στο 96,08 της ονομαστικής του αξίας. Σήμερα είναι στο 115,9. Δηλαδή μέσα σε επτά μήνες ενισχύθηκε κατά 19,82 μονάδες. Αυτή η αύξηση αντιστοιχεί σε ποσοστιαίο κέρδος 20,6%. Δηλαδή ο επενδυτής που την 1η Ιανουαρίου αγόρασε 100 ευρώ από το ελληνικό δεκαετές ομόλογο σήμερα, 185 ημέρες μετά, είναι κατά 20,6 ευρώ πλουσιότερος και συνολικά έχει 120,6 ευρώ.

Είναι το 20% η οροφή του κέρδους για τα ελληνικά χρεόγραφα; Οι αναλυτές θεωρούν πως οι προοπτικές παραμένουν ανθηρές. Η διάθεση για ρίσκο διεθνώς και οι προσδοκίες ότι η χώρα θα βρεθεί σε επενδυτική διαβάθμιση το 2020, προλαβαίνοντας έτσι το διαφαινόμενο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο έτη, συντείνουν στη νέα πτώση του κόστους δανεισμού.

Μεσοπρόθεσμα το μεγάλο στοίχημα αφορά το να συμμετάσχουν τα ελληνικά ομόλογα στον δεύτερο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενισχύοντας έτσι τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης των αποδόσεών τους αλλά και της σύγκλισής τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ