ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλή η τιμή της Ελλάδας παρά την υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου

Υψηλή η τιμή της Ελλάδας παρά την υποχώρηση στις τιμές πετρελαίου
EUROKINISSI

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του ενημερωτικού σημειώματος της Royal Bank of Scotland με το οποίο συμβουλεύει τους πελάτες της να προετοιμαστούν για μια «κατακλυσμική χρονιά» και μια παγκόσμια κρίση αποπληθωρισμού, προειδοποιώντας – παράλληλα- ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει στα 16 δολάρια το βαρέλι, ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ επισήμανε ότι η χώρα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο.

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην Μόσχα, ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι αν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να υποχωρούν, θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός.

Εχθές το πετρέλαιο κατέγραψε περαιτέρω απώλειες από το χαμηλό 12ετίας.
Τα futures υποχώρησαν κατά 3,2% στην Νέα Υόρκη μετά από πτώση 5,3% τη Δευτέρα.

Το Ιράν πρόκειται να ξεκινήσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μόλις αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγής, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κρατικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας.

Το πετρέλαιο υποχώρησε πάνω από 15% κατά τις προηγούμενες έξι συνεδριάσεις, στην μεγαλύτερη πτώση εδώ και τέσσερα χρόνια, καθώς η μεταβλητότητα στις κινεζικές αγορές πυροδότησε το sell off των μετοχών παγκοσμίως, με τα αποθέματα των ΗΠΑ να παραμένουν περίπου κατά 100 εκατομμύρια βαρέλια πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η τιμή του μπρέντ, ενδέχεται να διαπραγματευτεί γύρω στα 20 δολάρια αν το δολάριο κερδίσει έδαφος γρήγορα.

Οι λόγοι της υποχώρησης αποδίδονται στα πρόσφατα σημάδια αδυναμίας (μεγαλύτερης ή μικρότερης) των οικονομιών σε Κίνα και ΗΠΑ, που ψαλιδίζουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη της εξασθενημένης ζήτησης για πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας κυμαίνονται στα ίδια υψηλά επίπεδα χωρών, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Μεγάλη Βρετανία, η Μάλτα αλλά και η Τουρκία. Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων (με φόρους) στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως διαμορφώθηκαν στις 4/1/16. Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων (προ φόρων) στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως διαμορφώθηκαν στις 4/1/16. Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η τιμή διυλιστηρίου της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων για την Πέμπτη 07/01/2016 διαμορφώθηκε στα 0,3389 € ανά λίτρο. Σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης εβδομάδας σημειώθηκε αύξηση κατά 0,0041 € ανά λίτρο (0,41 λεπτά).

Δείτε εδώ το εβδομαδιαίο δελτίο επισκόπησης τιμής καυσίμων.

Κρίση χειρότερη από την Lehman Brothers περιμένει η RBS

Οι πέντε πετρελαιοπαραγωγές χώρες που επηρεάζει η πτώση της τιμής του πετρελαίου

Κάτω από τα 35 δολάρια το Brent για πρώτη φορά από το 2004 με τις ευλογίες των Σαούντ

Τιμές βενζίνης και πετρελαίου στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ