ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Τσακαλώτου - Σόιμπλε σε θετικό κλίμα, αλλά στη «σκιά» ΔΝΤ

Συνάντηση Τσακαλώτου - Σόιμπλε σε θετικό κλίμα, αλλά στη «σκιά» ΔΝΤ
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Η συνάντηση διήρκησε 70 λεπτά και σε αυτή εξετάσθηκε όλο το εύρος των θεμάτων που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση.

Για «καλή συνάντηση, σε ουσιαστική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», έκανε λόγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη συνάντηση. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε, η συζήτηση αφορούσε το πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα, με τον Γερμανό υπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί και να γίνουν τα βήματα, το ένα μετά το άλλο.

«Μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση και μετά πιθανώς περαιτέρω βήματα», δήλωσε η κ. Φον Τισενχάουζεν και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή οι θεσμοί εξετάζουν λεπτομερώς και υπολογίζουν τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, καθώς, όπως εξήγησε, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αποτελεί κεντρικό σημείο της αξιολόγησης. Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι κατέστη σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η Ελλάδα.

Όπως μετέδωσαν γερμανικές πηγές, στόχος του κ. Σόιμπλε ήταν να σχηματίσει και δική του εικόνα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, όπως επίσης για τις διαθέσεις και προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Η παρουσία Τόμσεν

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προσήλθε ο Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη και πρώην επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πολ Τόμσεν. Ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απήντησε αρνητικά.

Από την πλευρά τους και στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισαν πως ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μετείχε στη συνάντηση Σόιμπλε – Τσακαλώτου.«Καλό θα είναι οι επίδοξοι... Ισαάκ Ασίμωφ (σ.σ. συγγραφέας γνωστός για τα έργα επιστημονικής φαντασίας) να μην φαντάζονται συναντήσεις, με Τόμσεν, που δεν υπάρχουν», ανάφεραν χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα δήλωσε πως ο κ. Τόμσεν δεν συμμετείχε στην συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογό. Ωστόσο, η κ. Φον Τισενχάουζεν δεν απάντησε δε όταν ερωτήθηκε αν ο κ. Τόμσεν επρόκειτο σήμερα να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε.

Η ίδια ανέφερε πως δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ότι αφορά στην συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. «Στην γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. 'Αλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί έτσι, στην δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ESM και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή την θέση τον τελευταίο καιρό», είπε.

Σημειώνεται πως στις συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου με τους ομολόγους του σε Γαλλία, Φινλανδία και Ολλανδία τονίσθηκε σε όλους του τόνους η ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αντίστοιχη αναφορά έκανε άλλωστε στον κ. Τσακαλώτο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε σήμερα σε ενημέρωση από τις Βρυξέλλες πως το ΔΝΤ θα μετέχει κανονικά στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ φιλόδοξη και κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός ειδικά στην ενοποίηση των Ταμείων. Ως βασικά θέματα πέραν του ασφαλιστικού, είπε πως είναι ζητήματα που σχετίζονται με τη δημόσια διοίκηση, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016 και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ίδιος εκτίμησε πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup, ούτε και στην συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, ενώ τόνισε με νόημα πως δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πιεστικές ανάγκες πληρωμών στο άμεσο μέλλον για την Ελλάδα, αυτό επιτρέπει να προχωρήσει με καλή προετοιμασία η διαδικασία της αξιολογησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ