ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτάχυνση των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων από τη ΝΔ

Επιτάχυνση των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων από τη ΝΔ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Εννέα αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στον αέρα, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είτε τις ναρκοθέτησε ώστε να αποτελέσουν καυτές «πατάτες» για την επόμενη, είτε καθυστέρησε τη δρομολόγησή τους λόγω ιδεοληψιών.

Πρόκειται για οκτώ επενδυτικά σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ που αφορούν την παραχώρηση και την ανάπλαση της έκτασης του Ελληνικού, τις υποπαραχωρήσεις των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτή στο 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, τα τεράστια εμπόδια της Εγνατίας Οδού, η εκκρεμότητα για την επανεκκίνηση διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων, η τύχη της χρεοκοπημένης ΛΑΡΚΟ και η αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας.

Και η ένατη αλλά ακανθώδη υπόθεση είναι αυτή της ΔΕΗ, για την οποία αναζητείται επειγόντως λύση προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση.

Αναφορικά με τον στόχο των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2019 φαίνεται ότι η είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ από νέες αποκρατικοποιήσεις δεν επιτυγχάνεται. Όλα δείχνουν και με δεδομένες τις εξαγγελίες της ΝΔ για τις περισσότερες των αποκρατικοποιήσεων ότι αυτές ξαναγράφονται από την αρχή.

Προϋπόθεση είναι, όμως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η σύναψη νέας συμφωνίας με τους θεσμούς και ιδίως ως προς το σκέλος του ισοδύναμου αποτελέσματος. Με πιο απλά λόγια, αν όντως η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρήσει στην αλλαγή των όρων αξιοποίησης των εννέα projects αυτά θα πρέπει να φέρνουν τα ίδια αποτελέσματα με εκείνα που είχαν συμφωνηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ