ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Πράσινη ανακαίνιση για 25.000 νοικοκυριά

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Πράσινη ανακαίνιση για 25.000 νοικοκυριά
Pixabay

Λίγες ημέρες υπομονή πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για να υποβάλλουν τις αιτήσεις ένταξης στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης χιλιάδων κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, µε προϋπολογισμό που αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουλίου για τους ενδιαφερόμενους στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Στις 18 Ιουλίου για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Τέλος, στις 22 Ιουλίου για τις περιφέρειες της Αττικής και του Νότιου Αιγαίου.

Σύμφωνα µε εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ύψος των παρεμβάσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία ενεργειακής κατηγορίας Δ και κάτω, και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του πίνακα.

dikaiouxoi

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων σε επιλέξιμη κατοικία, η αίτηση υποβάλλεται από έναν εκ των δικαιούχων που να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, μετά από συναίνεση των υπολοίπων.

Ως προς το ποσοστό συγκυριότητας, δεν υπάρχει περιορισμός για το ποιο ποσοστό ιδιοκτησίας θα πρέπει να έχει ο αιτών.

Οι αλλαγές

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές σε σχέση µε τον α’ κύκλο του προγράμματος, αυτές έγκεινται στο γεγονός ότι καταργείται το ανώτατο όριο στην έβδομη εισοδηματική κατηγορία και για την υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να αποτυπώνεται η καταβολή τουλάχιστον του 30% του συνόλου του ειδικού προστίμου.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες αλλά και μεμονωμένα διαμερίσματα τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά για τις πολυκατοικίες που έχουν δικαίωµα ένταξης στο πρόγραµµα, θα ισχύει ότι η καθεµία θα λογίζεται ως µία κατοικία, ως µία µονάδα. Το πρόγραµµα ενεργοποιείται στις αρχές του β’ εξαµήνου, προκειµένου να υπάρξει το χρονικό περιθώριο ώστε να αξιοποιηθούν ως µεγέθη αναφοράς τα εισοδήµατα του 2018.

Έµφαση δίνεται στην ένταξη οικογενειών µε παιδιά (5% για κάθε ανήλικο µέλος-έως και 2 παιδιά) και νοικοκυριών µε χαµηλά εισοδήµατα. Η έβδοµη κατηγορία, αν και δεν µπορεί να λάβει επιχορήγηση, δύναται να επωφεληθεί από το πρόγραµµα µέσω της λήψης άτοκου δανείου. Ισχύει η αποσύνδεση της υποχρέωσης λήψης δανείου από τη συµµετοχή στο πρόγραµµα, δηλαδή η λήψη δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Ο προϋπολογισµός κάθε αίτησης δεν θα υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόµενοι πολίτες θα µπορούν να συµπληρώνουν την αίτηση ένταξής τους στο πρόγραµµα, µέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρµας του προγράµµατος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα παραπάνω κριτήρια. Οι αιτήσεις θα γίνονται µόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.

Με την απλούστευση της διαδικασίας της αίτησης, διευκολύνονται οι πολίτες, καθώς µειώνεται σηµαντικά η γραφειοκρατία. Ακόµη, µέσω της ηλεκτρονικής αίτησης, οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να επιλέγουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συµµετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηµατοπιστωτικό οργανισµό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος στη συνέχεια θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραµµα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από ενεργειακό επιθεωρητή, ο οποίος θα εκδίδει το απαιτούµενο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεµβάσεις θα επιλέγονται σύµφωνα µε τα ευρήµατα/ αποτελέσµατα της επιθεώρησης, µε στόχο την επίτευξη της µέγιστης εξοικονόµησης ενέργειας και τη µέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Μετά την υλοποίηση των παρεµβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.

Το κόστος του ενεργειακού επιθεωρητή ή συµβούλου έργου θα καλύπτεται από το πρόγραµµα, εφόσον η αίτηση λάβει την απαιτούµενη έγκριση. Οι παρεµβάσεις που µπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόµενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

  • Αντικατάσταση κουφωµάτων
  • Τοποθέτηση συστηµάτων σκίασης
  • Τοποθέτηση θερµοµόνωσης στο κτιριακό κέλυφος
  • Αναβάθµιση συστήµατος θέρµανσης / ψύξης
  • Αναβάθµιση συστήµατος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ