ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πατάει γκάζι η νέα κυβέρνηση για την απονομή 250.000 εκκρεμών συντάξεων

Πατάει γκάζι η νέα κυβέρνηση για την απονομή 250.000 εκκρεμών συντάξεων
EUROKINISSI

Στην άμεση απονομή των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που υπερβαίνουν τις 250.000 θα προχωρήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για τη βασική προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στην οποία αναφέρθηκαν χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης.

Ως γνωστόν, με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ ο χρόνος απονομής συντάξεων έχει αυξηθεί, αν και η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κάθε μήνα δεσμευόταν για μια νέα ημερομηνία αποπληρωμής όλων των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ.

Σήμερα στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ οι εκκρεμότητες στην έκδοση συντάξεων είναι περίπου 250.000, με τους υποψήφιους συνταξιούχους να περιμένουν τη σύνταξή τους έως και τρία χρόνια.

Πρόκειται για μια μεγάλη «βόμβα» που πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, αποκαλύπτεται ότι δεν εκδίδουν εδώ και μια τριετία από την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου ερμηνευτικές εγκυκλίους για να πληρωθούν οι συντάξεις.

Ήδη με προσωρινή σύνταξη πείνας 400 ευρώ εδώ και 36 μήνες αναγκάζονται να ζουν περίπου 1.300 συνταξιούχοι με ευθύνη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας.

Ο λόγος εντοπίζεται στην έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης σε νέους συνταξιούχους των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εδώ και 36 μήνες καθυστερεί εσκεμμένα ο ΕΦΚΑ μη βγάζοντας τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του Ν. 4387/16 (Ν. Κατρούγκαλου) η οποία θα προχωρούσε την έκδοση των οριστικών αποφάσεων. Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ, για το ίδιο θέμα εξέδωσε δύο εγκυκλίους και στη συνέχεια τις ακύρωσε, δείγμα της διάλυσης που επικρατεί στο φορέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ