ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαφρύνσεις 6 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ελαφρύνσεις 6 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
EUROKINISSI

Μέτρα που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου και θα συνοδεύεται με σημαντικές φορολογικές ανάσες προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα εξετασθεί μεταξύ άλλων σε σύσκεψη που θα διεξαχθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και η οποία θα είναι η πρώτη που θα πραγματοποιήσει το οικονομικό επιτελείο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο φάκελος προτεραιοτήτων που παρέλαβε χθες από τον Πρωθυπουργό στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Χρήστος Σταϊκούρας περιλαμβάνει τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο θα επεξεργαστεί ο αρμόδιος για τη φορολογία υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή μέχρι τις αρχές Αυγούστου για να ψηφιστεί έως τις 10 του επόμενου μήνα ενσωματώνει διατάξεις άμεσης εφαρμογής και φοροελαφρύνσεις οι οποίες θα ξεκλειδώνουν σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Στα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν αμέσως περιλαμβάνονται τα εξής:

 1. Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για μία τριετία. Ο ΦΠΑ που επιβάλλεται με συντελεστή 24% σε όσους αποκτούν ακίνητο, το οποίο έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, με εξαίρεση τους αγοραστές πρώτης κατοικίας, αποτελεί σήμερα σημαντικό αντικίνητρο για την αγορά νεόδμητων ακινήτων από ξένους και έλληνες επενδυτές.
 1. Καθιέρωση έκπτωσης φόρου ίσης με το 40%-50% της δαπάνης για όλες τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, συντήρησης και αξιοποίησης κτιρίων. Το μέτρο αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομία και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αφού οι πολίτες θα έχουν κίνητρο να ζητούν τιμολόγιο για κάθε οικοδομική εργασία που γίνεται στα ακίνητά τους. Με τα τιμολόγια που θα συγκεντρώνουν θα κερδίζουν έκπτωση φόρου, την οποία μάλιστα θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν οποιαδήποτε φορολογική τους υποχρέωση μέσα στην επόμενη τριετία.
 1. Αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

 1. Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών.
 1. Καθολική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση – εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών – στο 13% για όλα τα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του καφέ και των ροφημάτων.

Στις φοροανατροπές που έρχονται από το επόμενο έτος περιλαμβάνονται:

 1. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
 1. Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9% από 22% σήμερα και του ανώτατου στο 42% από 45%. Ο συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορολογικά κλιμάκια.
 1. Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα και προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 1. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.
 1. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
 1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% από 28% σήμερα (στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021).
 1. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020.
 1. Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, εντός της τετραετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ