ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες διορθώσεις στο νόμο Κατρούγκαλο προωθεί η κυβέρνηση

Ποιες διορθώσεις στο νόμο Κατρούγκαλο προωθεί η κυβέρνηση
EUROKINISSI

Η άρση των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου, σε σχέση με τα έτη εργασίας και τις εισφορές που καταβάλλονται, αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Μάλιστα, το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι ανάμεσα στα δέκα πρώτα τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή.

Οι παρεμβάσεις της ΝΔ στο ασφαλιστικό σύστημα θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, στην αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου, όπου θα μετατραπεί το Ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα. Δεύτερον, σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια μείωση που θα προκύψει από τη σημαντική μείωση του ασφαλιστέου εισοδήματος, καθώς αυτό σήμερα βαρύνεται από εξοντωτικές εισφορές που οδηγούν στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, υπονομεύοντας το ίδιο το σύστημα.

Το στοιχείο της ανταποδοτικότητας μεταξύ παροχής και ετών ασφάλισης θα αντιμετωπιστεί με αναλογικότερους και δικαιότερους συντελεστές αναπλήρωσης. Για τις επερχόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό είχαν χθες συνάντηση ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος επανέλαβε τη διπλή προτεραιότητα για την ικανοποίηση των εκκρεμών συντάξεων και την ψηφιοποιημένη σύνταξη. Τονίζεται ότι από τις συνταξιοδοτήσεις μετά τον Μάιο του 2016, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου, καταγράφεται δραματική μείωση των νέων συντάξεων και ένα ανταποδοτικά άδικο νέο σύστημα, όπου όσοι έχουν πληρώσει περισσότερες εισφορές λαμβάνουν τελικά μικρότερες συντάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ