ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασφαλίσεις αξιοπιστίας θα ζητήσουν από την κυβέρνηση οι θεσμοί

Διασφαλίσεις αξιοπιστίας θα ζητήσουν από την κυβέρνηση οι θεσμοί
EUROKINISSI

Τη δυνατότητα να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι το πώς βλέπουν οι θεσμοί τις παρεμβάσεις που προωθεί σε φορολογία και οικονομία η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχουν αυτή την εβδομάδα οι συναρμόδιοι υπουργοί, καθώς τα επόμενα 24ωρα θα έχουν σειρά επαφών με στελέχη των θεσμών.

Σήμερα αναμένονται στην Αθήνα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, αλλά και οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα μιλήσουν στο συνέδριο του Economist και θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ θα συναντηθεί σήμερα στις 3 το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο στις 6 το απόγευμα.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να καταστήσει σαφές πως η μείωση των φόρων είναι αδιαπραγμάτευτη για την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη ενημερωθεί από ευρωπαϊκές πηγές για το πώς επιδιώκουν οι θεσμοί να συνεργασθούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση και τι μπορεί να προχωρήσει άμεσα.

Οι θεσμοί υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τη δήλωση Μητσοτάκη πως η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας. Ωστόσο, θέλουν οι παρεμβάσεις να γίνουν κατόπιν συνεννόησης.

Αυτό που για τους θεσμούς είναι αδιαπραγμάτευτο είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, ενώ συζητούν την υλοποίηση ενός μέρους των μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων και μείωσης των φόρων που είχε στο πρόγραμμά της η ΝΔ για το 2020.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να έχει εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM για το δημοσιονομικό μείγμα, έχοντας το βλέμμα στο Eurogroup του Ελσίνκι στις 15 Σεπτεμβρίου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα αποφασίσουν για το εάν θα εγκρίνουν – στη βάση της ελληνικής προόδου - περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των συνομιλιών, σε αυτή τη φάση προέχει η νέα ελληνική κυβέρνηση να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων κάτι που θα γίνει μέσα από τα νομοσχέδια που θα ψηφίσει στο προσεχές διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ