ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ: Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες

ΔΕΗ: Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες
EUROKINISSI

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα, προθεσμία υποβολής προσφορών για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, δεν κατατέθηκε καμιά προσφορά για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ, θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Σε αυτή τη φάση πρέπει κατ’ αρχάς να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για τη λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και για το αν είναι αναγκαία πλέον η συμμόρφωση της χώρας με παλαιότερη απόφαση του ευρωδικαστηρίου για την πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες.

Επανακαθορισμός απαιτείται και στην υποχρέωση της ΔΕΗ να πωλεί σε τρίτους ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ), σε τιμές χαμηλότερες της χονδρεμπορικής, με δεδομένη την αποτυχία τους στο άνοιγμα της αγοράς.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα κληθεί να διαχειριστεί ως νέος υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο έμπειρος τεχνοκράτης της Κομισιόν κ. Γεράσιμος Θωμάς.

Μαζί με άλλες εκκρεμότητες για την επιχείρηση, όπως είναι το «παζάρεμα» με τους ευρωπαίους αξιωματούχους για την έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος μέσω των οποίων θα επιδοτούνται κάθε χρόνο οι λιγνιτικές μονάδες.

Το στοίχημα για τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη είναι η ΔΕΗ να σταθεί όρθια, ώστε στη συνέχεια να εξεταστεί η πώληση παγίων της και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Έτσι, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το έχει αφήσει η διοίκηση Παναγιωτάκη, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες είσπραξης ανεξόφλητων λογαριασμών, από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακοί πελάτες, εμπορικές επιχειρήσεις, βιομηχανία, αγρότες κ.λπ.), εφαρμόζοντας αυστηρότερες τακτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ