ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση για το φορολογικό νομοσχέδιο ζήτησαν οι θεσμοί από τον Χρήστο Σταϊκούρα

Ενημέρωση για το φορολογικό νομοσχέδιο ζήτησαν οι θεσμοί από τον Χρήστο Σταϊκούρα
CNN Greece

Ένα πρώτο κύκλο επαφών με στελέχη των θεσμών ολοκλήρωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επικοινωνίες αυτές αποφασίστηκε να αποσταλεί στους θεσμούς το φορολογικό νομοσχέδιο, το συντομότερο δυνατό.

Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση στο υπουργείο με τον επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν. Πριν τη συνάντηση αυτή είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Ακολούθησε αργά το μεσημέρι συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκαν θέματα, όπως η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, καθώς επίσης οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι κ.κ Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ συμφώνησαν να συνεχίσουν μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της και να εντείνουν την προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αύριο ο υπουργός θα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με τους θεσμούς με συνάντηση που θα έχει στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist με τον Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις σημερινές επαφές παρουσιάστηκαν στους θεσμούς οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα μεταξύ των οποίων και το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλά αναπτυξιακά μέτρα εκ των οποίων πολλά δεν θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Παράγοντες του υπουργείου χαρακτηρίζουν το φορολογικό νομοσχέδιο ως «αναπτυξιακό», καθώς θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για τη Golden Visa και το leasing αυτοκινήτων.

Οι θεσμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση λεπτομερή ενημέρωση για το σχέδιο αυτό. Στη βάση αυτή αποφασίστηκε να σταλεί στους θεσμούς το πλήρες κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα που λαμβάνεται από τους θεσμούς είναι «κάντε αυτό που νομίζετε, αρκεί να επιτυγχάνονται οι στόχοι».

Να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχει αλλάξει κάτι στον κυβερνητικό προγραμματισμό για την κοινοβουλευτική διαδικασία και την ψήφισή του νομοσχεδίου έως τις 10 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά δεν θα εστιάσει τόσο στο 2019, αλλά στο 2020. «Θεωρούμε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την πορεία των εφετινών εσόδων.

Σε σχέση με την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι η δουλειά του ΟΔΔΗΧ να κάνει το καλύτερο δυνατό και πως η κυβέρνηση προτάσσει την ποιότητα των επενδυτών, έναντι του κόστους δανεισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ