ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος για τη θέση της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ: Τα χέρια μου είναι δεμένα

Τσακαλώτος για τη θέση της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ: Τα χέρια μου είναι δεμένα
(EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Άργησα να απαντήσω στην "είδηση" του CNBC γιατί έπρεπε να συμβουλευτώ ειδικό όργανο των 53», αναφέρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας με χιούμορ το δημοσίευμα του αμερικανικού μέσου που τον θέλει ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται για τον διάδοχο της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). 

«Με ψηφοφορία 6-3 μου ανακοινώθηκε ότι πρέπει να απορρίψω ενδεχόμενη πρόσκληση για το συγκεκριμένο πόστο. Οι 6 επιχειρηματολόγησαν ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμα αρκετά ριζωμένο στο πλάι του αριστερού κινήματος, ενώ οι 3 είπαν ότι, εν δυνάμει, το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι σύμμαχος της όποιας προοδευτικής συμμαχίας», σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος και καταλήγει: «Άρα τα χέρια μου είναι δεμένα».

Σημειώνεται πως όπως αναφέρει το CNBC, το ΔΝΤ θα ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία επιλογής νέου γενικού διευθυντή, με τη Λαγκάρντ να αναμένεται να αποχωρήσει από το Ταμείο σε λίγους μήνες. Οι υπουργοί της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να δουν κάποιον από τη Γηραιά Ήπειρο να αναλαμβάνει τη θέση αυτή -που έχει πενταετή θητεία- και να συνεχιστεί η παράδοση του να είναι ένας Ευρωπαίος επικεφαλής του ΔΝΤ. Από τότε που συστήθηκε το Ταμείο, το 1945, ο γενικός διευθυντής προερχόταν από την Ευρώπη.

Το CNBC αναφέρει, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, ότι υπάρχουν ήδη κάποια ονόματα που κυκλοφορούν και στα οποία περιλαμβάνονται: ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας -Καναδός που έχει επίσης ιρλανδικό και βρετανικό διαβατήριο-, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ