ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμοί διαβεβαιώνουν πως δεν θα αλλάξει η στάση τους με τη νέα κυβέρνηση

Οι θεσμοί διαβεβαιώνουν πως δεν θα αλλάξει η στάση τους με τη νέα κυβέρνηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να δείξουν ότι αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετώπισαν την κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκουν οι θεσμοί. Αυτό καταδείχθηκε από τις χθεσινές τοποθετήσεις στελεχών των θεσμών στο συνέδριο του Economist και ειδικά από τις επαφές του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο με κυβερνητικά στελέχη.

Σε αυτή τη φάση οι θεσμοί ζητούν απλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σεβασμό των δημοσιονομικών στόχων και επικοινωνούν ότι το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι στο τέλος είναι αμιγώς ελληνική υπόθεση. Κατά τα στελέχη των θεσμών η αντιμετώπιση της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα είναι διαφορετική από εκείνη που επεφύλασσαν στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ φροντίζει να διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας και με την αντιπολίτευση. Στη βάση αυτή θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να βολιδοσκοπηθεί και η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά.

Σε κάθε περίπτωση, για το οικονομικό επιτελείο, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φορολογικό νομοσχέδιο και στη βάση αυτή εστάλησαν ήδη στους θεσμούς τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κόστος αλλά και οι βασικές διατάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα στοιχεία που πήραν στα χέρια τους οι δανειστές αναφέρεται και ο τρόπος κάλυψης του κόστους των φοροελαφρύνσεων, αλλά και εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, που σύμφωνα με την κυβέρνηση μπορεί να απορροφήσει τμήμα της δαπάνης από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν σταδιακά στην τετραετία.

Η αποστολή των στοιχείων θα συνεχιστεί στο επόμενο διήμερο, ενώ όταν ολοκληρωθούν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα αποσταλεί στο σύνολό του στους επικεφαλής των θεσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ