ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαρκείς συσκέψεις υπουργών με τους θεσμούς

Διαρκείς συσκέψεις υπουργών με τους θεσμούς
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς των υπουργείων που εμπλέκονται στην μεταμνημονιακή παρακολούθηση έχουν οι θεσμοί από τις 9 το πρωί της Πέμπτης στο πρώην υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Πρώτος συναντήθηκε με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συγκεκριμένη συνάντηση έγινε μια ενημέρωση για την πορεία των δαπανών, αλλά και για την προετοιμασία εν όψει των αλλαγών στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της φορολογικής μεταρρύθμισης έχει δρομολογηθεί για το Σεπτέμβριο. Ωστόσο στόχος της κυβέρνησης και των θεσμών είναι το αποτύπωμα του να είναι αναπτυξιακό, ώστε να μη απειληθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων κυβέρνησης – θεσμών βρέθηκε το πρώτο κύμα του φορολογικού νομοσχεδίου και ειδικά οι αλλαγές στις 120 δόσεις. Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν υπολογίζει ότι η ρύθμιση θα δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό στο φετινό προϋπολογισμό έως 1 δισ. ευρώ σε αντίθεση με τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που βλέπουν κέρδος περί τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις μειώσεις φόρου στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις θα έρθουν πακέτο σε ένα νομοσχέδιο μέσα στο Σεπτέμβριο. Η εισαγωγή του χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ και οι όποιες άλλες βελτιώσεις στους υπόλοιπους συντελεστές έχουν δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2020 λόγω μείωσης της παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς- συνταξιούχους, ενώ η μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% θα αφορά στη χρήση του 2020, άρα θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό του 2021.

Οι συναντήσεις κυβέρνησης και θεσμών θα συνεχιστούν έως το απόγευμα και σε αυτές θα μετάσχουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ